Читај ми!

Odata počast kralju Petru Prvom na Oplencu

Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kralju Petru Prvom Karađorđeviću održana na Oplencu. U Kući kralja Petra otvorena je izložba posvećena Starom kralju.

Kralj Petar Prvi, unuk vožda Karađorđa zapamćen kao Oslobodilac, umro je na današnji dan 1921. godine. Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je na Oplencu.

Petar Prvi Karađorđević, Karađorđev unuk i treći sin Perside i Kneza Aleksandra Karađorđevića, kralj koji je vladao tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Ostao je zapamćen kao Oslobodilac. Dočekao je pobedu u Prvom svetskom ratu kao i stvaranje nove kraljevine.

"Blizak odnos kralja Petra Prvog prema narodu bio je veoma poseban, zbog njegove jedinstvenosti i skromnosti ljudi su ga doživljavali kao nekog svog. On je bio i ostao naš čika Pera. Kralj Petar Prvi nije samo deo naše slavne prošlosti, on je naša inspiracija za bolju budućnost", poručio je Aleksandar Karađorđević, praunuk kralja Petra I Karađorđevića.

Liturgiju i parastos je u Crkvi posvećenoj Svetom Đorđu služio Patrijarh srpski Porfirije. Crkva je deo kompleksa Oplenac koji je za života podizao kralj Petar.

"Postao je zbog svoje skromnosti, i stritknog pridržavnja parlamentarnh načela jedan od najpoluranijih vladara u modernoj srpskoj istoriji. Bilans njegove osamnaestogdišnje vladavine je bio veliki - demokratska ustavana parlamentarna monarhija uređena i snažna vojska", istakla je ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kraljevska znamenja, iz Istorijskog muzeja Srbije, su radi obeležavanja veka od smrti kralja Petra prebačena u Oplenac. O tome šta je sve obeležilo period dok je nosio krunu, u Kući kralja Petra otvorena je izložba posvećena Starom kralju.

"Predstavljaju sećanje na jednog čoveka koji je čitavog svog veka bio vojnik i borac, koji je demokratiju razumevao i po njenim normama živeo, dobro gledajte da je njegova kruna od topovske bronze, a ne od zlata da ovde ima malo dragocenosti, ali ima mnogo časti, osećanja dužnosti, i iznad svega služenja svome narodu", navodi Dragomir Acović, član Krunskog veća.

Po povratku u oslobođenu otadžbinu i istorijskom stvaranju državne zajednice - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kralj Petar nije dočekao da vidi svoju zadužbinu konačno završenu. Njegov naslednik, Kralj Aleksandar I Karađorđević, lično se starao o njenom završetku. Kao ktitor hrama počiva u gornjem delu crkve, preko puta osnivača dinastije Karađorđević.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво