Читај ми!

Godišnjica zločina u Goraždevcu – počinioci nisu pronađeni 18 godina

Nepoznate osobe su, na današnji dan pre 18 godina, iz automatskog oružja pucale na grupu od pedesetak srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu, i tom prilikom ubile Ivana Jovovića i Pantu Dakića. Teško su ranjeni Marko Bogićević, Dragana Srbljak, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga je zatvorena pre jedanaest godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.

Kao i prethodnih godina, porodice ubijenih i ranjenih i ostali žitelji Goraždevca okupiće se i danas na parastosu u seoskoj crkvi Presvete Bogorodice kako bi podsetili da se zločin dogodio i da nije rasvetljen.

Roditelji ubijene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Roditelji ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Pantu i, iz godine u godinu, ponavljaju da su to preneli i Kforu.

Bogdan Bukumirić koji je 13. avgusta 2003. godine, kao petnaestogodišnjak, preživeo napad na Bistrici u Goraždevcu navodi za RTS da ne oseća potrebu za osvetom, ali da čeka poziv iz Međunarodne zajednice tokom kojeg će mu reći da su počinioci konačno pronađeni.

"Moje rane i rane porodica poginulih to zaslužuju", ističe Bogdan.

Predstavnici međunarodne zajednice obećali su pre 17 godina da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce".

Ubice međutim i dalje slobodno hodaju, a srpske porodice u Goraždevcu i dalje su zavijene u crno.

Prekidom istrage, iz tužilaštva Euleksa su naveli da nisu uspeli da identifikuju izvršioca ili izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije do sada pronađen novi prostor za istragu.

Zločin u Goraždevcu se dogodio kada su kontrola i odgovornost za bezbednost na Kosovu i Metohiji već godinama bili na međunarodnoj zajednici.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се