Читај ми!

Ko ode na selo dobija ugovor i kuću, ali i druge podsticaje

Prvih 14 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća, sa okućnicama, potpisano je u Palati Srbija. Najavljeno je da će se porodicama koje odu na selo pomoći i drugim podsticajima.

Za razliku od mnogih vršnjaka koji su život na selu zamenili životom u gradu, Jana Čičarević i Dalibor Blagojević rešili su da napuste Beograd i budućnost provedu na seoskom imanju u okolini Trstenika. Jana je završila arhitekturu, a Dalibor je IT stučnjak.

"Grad  malo steže i želimo da odemo u prirodu da naše potomstvo i mi zdravije živimo. Bavićemo se poslom kojim se bavimo, on nam omogućava da se time bavimo onlajn, imaćemo malu organsku baštu, minimalno za nas, za lične potrebe", kažu Jana Čičarević i Dalibor Blagojević.

Porodica Miučin već živi na selu. Od danas je kuća u kojoj su bili podstanari zvanično postala njihov dom. Boris je IT stučnjak, a Biljana profesor filozofije.

"Naša želja je da od tog doma napravimo jedno samoodrživo domaćinstvo koje će imati sve. Imaće šumu, baštu, brdo, fontanu i solarne panele na kraju koji će zagrevati toplu vodu. To je projekat za koji će trebati vremena i truda, ali imamo cilj", rekli su Boris Miučin i Biljana Šuković Miučin.

Gotovo sve opštine u Srbiji se bore da zadrže mlade na selu.

"Mali pogoni za proizvodnju na kojima radi opština Nova Crnja, konkursi za mlade poljoprivrednike mogu da zadrže mlade na selu. Pored toga bogat sportsko kulturni život", kaže Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja.

Kupovina seoskih kuća je samo jedan od koraka koji treba da pomognu mladima da se vrate i ostanu na selu. Resorni ministar je podsetio da su im na raspolaganju i sredstva za zadruge, otvaranje malih porodičnih preduzeća, samostalnih zanatskih radnji, etnoturizam. Najavljuje i dodatne podsticaje.

"Neće to biti krediti. Ljudi, kredit je loš drug, to je kamen o vrat, obaveza, hipoteka, ali ti podsticajni programi moraju da daju mogućnost ljudima da u prvim godinama potpuno relaksirano stupaju. I biće ih. Hoćemo da dobijemo našeg čoveka, našu ženu sa njihovim poslovima u njihovoj kući da ne zavise ni od koga", rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Konkurs za kupovinu kuća na selu otvoren je do 1. novembra, a država je izdvojila 500 miliona dinara. Prosečna starost potpisnika prvih ugovora je 35 godina. Njihova obaveza je da se u roku od 45 dana usele u kuće.

Stambeno pitanje danas su rešila dva mlada poljoprivrednika i 12 porodica sa ukupno 16-oro dece.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво