Читај ми!

Nedostaju sve krvne grupe, u petak i u subotu velika akcija na stadionu "Rajko Mitić"

Zbog godišnjih odmora poslednjih dana su drastično smanjene rezerve krvi. Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je 306 jedinica krvi prikupljeno tokom vikenda, što je dobar skor. Napominje da je 1.500 je minimalna granica na nedeljnom nivou.

U ovom trenutku potrebne su sve krvne grupe. Zato iz Instituta za transfuziju krvi pozivaju sve koji mogu i žele da daju krv.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je 306 jedinica krvi prikupljeno tokom vikenda, što je dobar skor, a manje od 1.300 jedinica tokom protekle nedelje.

Rodićeva napominje da je 1.500 je minimalna granica na nedeljnom nivou.

Poslednjih dana krv najčešće daju muškarci srednjih godina, a potkrade se, kako kaže, i pokoja dama.

Prošlog utorka je bilo prikupljeno 160. jedinica krvi, što je manje od 300.

"Ako se ne poveća broj prikupljenih jedinica tokom dana, krv moramo čuvati za hitna stanja, a tek onda za organizaciju operativnih programa", rekla je Rodićeva.

Prema njenim rečima, nevakcinisani građani mogu dati krv. Vakcinisani Fajzerom i Sinofarmom mogu dati krv bez odlaganja, a nakon vakcine Astra-Zenekom i sputnjikom dve nedelje od vakcinacije.

Nakon preleženog kovida, krv se može dati dve nedelje posle negativnog testa, a upala pluća "odlaže" davanje krvi tri meseca.

Podseća da Institut za transfuziju radi od 7 do 19, subotom od 8 do 15 časova. "Danas smo u Požarevcu, Smederevu, Barajevu, na Čukarici u autobusu kod Doma zdravlja", rekla je Rodićeva.

"Pritekli su nam u pomoć prijatelji iz Crvene zvezde. U petak i subotu je velika akcija na stadionu 'Rajko Mitić', tako da su svi ljubitelji Zvezde pozvani na akciju", zaključila je Rodićeva.

Da bi neko dao krv, potrebno je da bude: zdrav, punoletan i da ima više od 50 kilograma.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара