Читај ми!

Dualno obrazovanje na Vazduhoplovnoj akademiji

Budući piloti i kontrolori letenja imaće mogućnost da se obrazuju u državnom sistemu po dualnom modelu visokog obrazovanja, što obezbeđuje Memorandum o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju koji je potpisan u Vazduhoplovnoj akademiji.

Ugovor su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, generalni direktor "Er Srbije" Dankan Nejsmit, direktor MTU Srbija Rajner Bekre i direktor Kontrole letenja srbije i Crne Gore SMATS-a Predrag Jovanović.

Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić koja je istakla da je cilj tog sporazuma da Srbija postane jedan od glavnih centara za obuku kadrova u avioindustriji.

Premijerka je kazala da će Srbija u projekat uložiti više od 65 miliona evra i navela da je 191 milion dinara već uložen u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, u kojoj se odvija obuka po dualnom obrazovanju.

"Sve što smo uložili i što ćemo uložiti ne bi imalo smisla da nemate privatnog partnera koji će dati praktičnio znanje, doneti reference po kojima ćete odmah obučavati kadrove Er Srbiju, SMATS-u, MTU. Verujem da će onda biti lako dovesti i druge kompanije iz Evrope i čitavog sveta", kazala je premijerka.

Ona je navela i da je avioindustrija jedna od najkonkurentnijih i industrija u koje se najviše ulaže, a plan da budemo jedan od od evropskih centara za obuke u avioindstriji značiće da čitavu ekonomiju podižemo na viši nivo.

"To više nije ekonomija, koja se do sada oslanjala na autoindustriji, već potpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati, zato je taj projekat tako ambiciozan'', rekla je Brnabić.

Ružić je rekao da je država uložila velika sredstva u projekat koji, kako kaže, predstavlja "veliku šansu" za Srbiju navodeći da je Ministarstvo izdvojilo 191 milion evra za rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, koja će biti završena do kraja sledeće godine, a oko dva miliona evra u opremu.

"Imaćemo mogućnost da po Jasa standardima školujemo kabinsko osoblje, aviomehaničare, pilote, kontrolore leta što do sada nije bio slučaj i to će za Srbiju predstavljati veliki iskorak", rekao je Ružić.

Ministar je kazao i da je nacionalni model dualnog obrazovanja u Srbiji, pre svega u avioinudstriji, jedan od najbolje implementiranih, a da je primenjen nemački model dualnog obrazovanja.

Podsetio je da je do sada razvijeno 11 obrazovnih dualnih profila u srednjem obrazovanju.

"Imamo visoku strukovnu školu,od 1. oktobra počinje visoko dualno obrazovanje, a plan je da se u naredne tri godine na osnovne studije upiše 216 studenata, a na master studije 114 studenata", naveo je Ružić.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je da će prvi put kadrovi za pilota i kontrolora letenja biti školovani u državnom sistemu visokog obrazovanja i da će posle tri godine steći diplome strukovnog inženjera i licence za rad u skadi sa Easa standardima.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво