Čitaj mi!

Tragom "Oluje" – uz ruševinu kuće u kojoj je rođen, Bogdan kampuje

Za dva dana, u Kninu se u prisustvu hrvatskog državnog vrha i ratnih veterana obeležava dan pobede. Istovremeno, Srbi povratnici sećaju se stradalih i prognanih. Ekipa RTS-a zabeležila je priču jednog 64-godišnjaka iz okoline Benkovca, koji živi u uslovima nedostojnim čoveka.

Uz ruševinu kuće u kojoj je rođen, Bogdan Lakić kampuje. Prostor veličine nekadašnjeg toaleta je sve što ima.

"Ja sam završio u kamp-kućici jer sam ostao bez posla 1998. godine", kaže Bogdan Lekić iz Donjih Biljana.

Pre toga, dve decenije bio je vozač u jednoj riječkoj firmi. I posle "Oluje", jedini od cele familije, ostao je u Hrvatskoj, ali baš zato što je Srbin, naslućuje, ne i na radnom mestu.

"Ja mislim da zbog toga, najverovatnije jer sam jedini bio tamo, bar mislim. Kažem, godinama sam radio, nikad nisam ni grešku, ni ništa napravio", kaže Bogdan.

Dok ga noge nisu izdale, radio je teške fizičke poslove. Bez prihoda, prava na obnovu kuće praktično je bio beskućnik dok mu jedno Udruženje nije doniralo kamp-kućicu.

"Pošto sam živeo i gore onda je meni ovo kao hotel, jer sam živeo u zetovoj kući bez vrata, jer sam sam pravio prozore od dasaka. Čak je bilo i minus 12. Tako da sam navikao, nije to meni ništa čudno", priča Bogdan.

Dok sledeće godine ne stekne pravo na starosnu peniju, živi od oko 100 evra pomoći za zdravstvenu negu i dva dnevna obroka. Iz Benkovca jedan mu je donet baš u vreme našeg boravka.

"Paštašutu imamo, kruh, mlijeko... i dobro", dodaje Bogdan Lakić.

Skroman mu je obrok, ali i želje.

"Nedostaje mi da imam svoju kućicu, da imam kupatilo, da imam normalne stvari. Ja kad bih to imao, opet bih se nekako snalazio za bolest. A to mi je najbitnije, da se imaš gde okupati, da imaš leći, zatvoriti se i spremiti, da imaš svoj frižider, da imaš bilo šta, ovako nemaš ništa", ispričao je Bogdan.

A i ništa oko njega ne liči na raniji period. Baš kada je selo, kaže, doživelo procvat, a ljudi od poljoprivrede počeli ozbiljno da zarađuju – počeo je rat.

A kada se iz Donjih Biljana, sela u kojem živi Bogdan Lakić krene ka Kninu, gde će se za dva dana u prisustvu hrvatskog državnog vrha slaviti akcija "Oluja" prolazi se kroz mnoga mesta opustošena u toj akciji.

Na primer, selo Kožlovac. Srbi se ovde možda mogu nabrojati na prste dve ruke, ali je na desetine porušenih i nikada obnovljenih kuća.