Čitaj mi!

Četiri medalje za srednjoškolce na hemijskoj olimpijadi

Na 53. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je zbog pandemije ove godine ponovo održana kao onlajn takmičenje, svi srpski takmičari, njih četvoro, osvojili su medalje.

Na 53. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je zbog pandemije ove godine ponovo održana kao onlajn takmičenje, svi srpski takmičari, njih četvoro, osvojili su medalje, saopštilo je danas Srpsko hemijsko društvo.

Jovan Marković, učenik 4. razreda Gimnazije iz Kruševca, osvojio je srebrnu medalju, a učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Lazar Savić (4. razred), Dimitrije Gligorovski (3. razred) i Nevena Stojković (3. razred) osvojili su bronzane medalje.

Mentori ekipe su bili profesor Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i profesor Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Ovogodišnju Olimpijadu organizovao je Japan, a na takmičenju, koje je odrzaano od 25. jula do 2. avgusta, učestvovalo je 309 takmičara iz 79 zemalja.

Učešće srpske ekipe finansijski su pomogli Srpsko hemijsko društvo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Naftna industrija Srbije (NIS) i Hemijski fakultet.