Čitaj mi!

Kad se podstanarski život u Beogradu zameni odmorištem na Uvcu

Dvadesetdevetogodišnji Filip Matović iz Beograda vratio se na dedovinu u novovaroškom selu Ojkovici. Otvorio je kamping odmorište i nastavlja da širi posao.

Podstanarski život u Beogradu i tri onlajn posla, preispitivanje u doba korone, Filip, diplomirani ekonomista, zaljubljenik u planine od detinjstva, bez razmišljanja zamenio je za život u Ojkovici.

Premda je i tu i pomoćni radnik, i upravnik kampa, i direktor, nijednog trenutka se nije pokajao.

"Apsolutno bih svakome preporučio da napravi taj prvi korak i da donese tu odluku da se preseli na selo, jer pre svega tempo života je i te kako sporiji, vazduh ovde prosto uspavljuje i opija", naveo je Filip Matović.

Na dedovini po majci, gde su tek povremeno dolazili tokom proteklih četvrt veka, u trećoj zoni zaštite Specijalnog rezervata Uvac gde nema gradnje, odlučio se za odmorište sa 20 kamp-parcela i pratećom infrastrukturom.

"Livada ima pad ka jezeru. Inače ovo je najširi pogled na Zlatarsko jezero na celom toku reke Uvac od Sjeničkog do Radoinjskog", rekao je Matović.

I domaće kampere je upravo to i najviše privuklo, pogled, kako u šali Filip kaže, za milion dinara.

"Spustimo se, provedemo dan pored jezera, i onda se vratimo ovamo i ovde imamo, kao što vidite, improvizovanu tendicu, kućicu i tu nam je kuhinja", istakao je Stefan Stojanović iz Beograda.

Za Igora Radića iz Leskovca odmorište je premašilo očekivanja. 

"Ja sam otprilike znao šta da očekujem, s obzirom na to da sam ceo ovaj pogled video na netu, ali je malo premašio očekivanja", rekao je Igor Radić.

U saradnji sa lokalnim stanovništvom, Filip nudi gostima aktivan odmor na jezeru, po Zlataru, ozbiljno se pripremajući i za inostrane goste.

"Pošto se nalazim na velikoj nadmorskoj visini, na 1.150 metara, voleo bih da napravim uzletište za paraglajding tandem letove", rekao je Filip Matović.

I dok razmišlja i šta da posadi od drveća da napravi hladovinu šatorima, veruje da se navrdedi Filipu, po kome se čitav ovaj zaseok, pa i sam kamp, zove Filipov breg, brk zadovoljno smeši.