Čitaj mi!

Autobuske stanice u Bloku 42 još nema – zašto su stali radovi na projektu vrednom 20 miliona evra

Pusto gradilište buduće nove autobuske stanice i izbledela slika projekta, a na prilaznom putu u rekonstruisanom asfaltu rupa. Prema pisanju medija, poslednja informacija stigla iz BAS-a jeste da se još čeka građevinska dozvola i da je radove usporila Komisija za verifikaciju idejnog rešenja stanice, koja nije zasedala zbog koronavirusa. Sekretarijat za urbanizam je u aprilu negirao ove tvrdnje sa obrazloženjem da komisija od BAS-a još nije dobila izmenjenu dokumentaciju.

Kamen temeljac za izgradnju nove autobuske stanice u Bloku 42 postavljen je još 2018. godine. Međutim, na ovom mestu autobusa još uvek nema.

Od 2019. dolazni peron BAS-a je privremeno smešten iza stare železničke stanice, a zbog izgradnje "Beograda na vodi", izmešta se cela stanica. Kao da gužve i visoke temperature nisu dovoljne.

"Bude teško kada je gužva, pogotovo kada je ovako toplo vreme, u gradskom prevozu kada nema i klime, baš je teško", kaže sugrađanka.

Kroz autobusku stanicu svakodnevno prođe oko 7.000 putnika.

"Sa autobuske stanice svakodnevno je između 1.100 do 1.200 redovnih polazaka. Konkretno danas su 1.204 redovna polaska, od toga imamo 560 u međugradskom saobraćaju i 644 u prigradskom saobraćaju", navodi Zoran Krstevski, pomoćnik šefa stanice.

Poslednji najavljen rok za izgradnju nove autobuske stanice bio je kraj 2021. godine.

Zašto su stali radovi na projektu vrednom 20 miliona evra, pokušali smo da saznamo od direktorke za investicije BAS-a, ali odgovor nismo dobili.

Pisali smo Gradu, koji je u ovom javno-privatnom partnerstvu obezbedio zemljište. Stigao je odgovor iz Sekretarijata za saobraćaj da nisu nadležni.

Pokušali smo da razgovaramo i sa pojedincima nadležnim u Gradu, nažalost nismo dobili odgovor.