Читај ми!

Kakva je uloga Gradskog zavoda za veštačenje u sudskim procesima kod urušenih zgrada

Vidovdanska ulica u Beogradu u kojoj se urušila zgrada samo je podsetila na muke stanara u drugim ulicama u kojima je problem izazvalo gradilište u blizini. Vlado Sekulić direktor Gradskog zavoda za veštačenja kaže za RTS da je za stanare u zgradama gde dolazi do naprsnuća u zidovima najvažnije da se odmah obrate inspekciji i Zavodu za veštačenje.

Vlado Sekulić je gostujući u Beogradskoj hronici rekao da su veštaci izašli odmah 16. jula u Vidovdansku ulicu, kada je došlo do urušavanja.

"U onom delu koji smo mi odradili, odmah smo bili zaduženi da damo mišljenje da li je zgrada bezbedna i da li stanari mogu da uđu i uzmu stvari i rekli smo da neće to moći brzo da se uradi zbog mogućnosti urušavanja i kiše. Srećom, kada smo rekli da nije bezbedno, posle dva sata je došlo do urušavanja", kazao je Sekulić.

Pošto će biti pokrenut sudski postupak, kaže da će sigurno učestvovati u sudskom predmetu.

"Moraćemo da dobijemo projekte, da vidimo geomehanički elaborat, da vidimo da li je odstupljeno od projekta, jer može da projekat bude dobar, a da izvođač pogrešno radi. Velika je i uloga nadzora. Mi nismo bili angažovani unapred. Sugerisao sam zameniku gradonačelnika da tamo gde su starije zgrade, kada se gradi nova da se obavezno uradi obezbeđenje dokaza, da ne bi došlo kasnije prilikom izvođenja radova do oštećenja", kazao je Sekulić.

Zavod može da angažuje i pojedinac

U ovom trenutku, za stanare gde pucaju zidovi, je najvažnije da se odmah obrate inspekciji i slobodno Gradskom zavodu za veštačenje koji će izaći konstatovati pukotine u zidu, pomeranja vrate i prozora, smicanja terena.

"Mene iznenađuje da investitori ulažu tolike pare u izgradnju, ne utvrde i ne obezbede dokaze pre samog izvođenja radova.

Ada mol kada se radio, napominje, gde je bilo i miniranja stena mi smo radili tada obezbeđenje dokaza po nalogu. Zbog miniranja stene su se stanari kasnije žalili, a investitor je nadoknadio štetu.

"Gradski zavod za veštačenje je institucija koja je osnovana 1974. godine da bi davala konsultantske usluge sudijama i sudstvu. Naši veštaci garantuju ne samo svojim pečatom i licencom, nego iza njih stoji i jedna institucija. Kada dođe do ovakvog spora, sudovi u 99 odsto slučajeva prihvati mišljenje Gradskog zavoda za veštačenje", naveo je Sekulić.

I pojedinac može da ih angažuje.

"Skupštine stanara nas angažuju kada se žali na investitora, na prokišnjavanje, mi izađemo i damo predlog za sanaciju. Angažuju nas velike firme, i fizička lica. Vršimo procenu od garsonjere do 10.000 kvadrata", dodaje Sekulić.

Navodi da imaju licence i za energetsku efikasnost.

Les i slučaj u Zemunu 

Govoreći o slučaju u Zemunu gde su građani tvrdili da je Vodovod i kanalizacija odgovoran za oštećenje u Dobanovačkoj i Novogradskoj.

"Mi smo 2017. u julu dobili nalog da izađemo u Zemun. Bilo je oštećenje na zgradi u Novogradskoj. Bilo je pucanja cevi koje su zamenjene, ali je bilo i kiša. Da napomenem da je i 2014.  tu već bila naprsnuća na predškolskoj ustanovi i na starijim objektima od tridesetih godina. Sve što je tu sublimirano, da nema kišne kanalizacije, da je došlo do pucanja cevi, da su stare zgrade i da tu prolazi teški transport. Grad traži stalno model da pomogne stanarima, ali ne možete sa budžetom da pomognete privatno vlasništvo", rekao je Sekulić.

Dijametralno je, dodaje, suprotno tlo ono u Novogradskoj i u Vidovdanskoj.

"Najbitnije je da nema ljudskih žrtava, što je moglo da se desi u Vidovdanskoj. Mi smo tražili rešenje da nađemo. Vodovod je ukazivao baš da prve kuće koje su vezane za zgrade imali prekomernu potrošnju poslednjih pet meseci u Dobanovačkoj. Oni su imali nekontrolisano oticanje vode u Dobanovačkoj. Premestili su vodovod i kiša je stalno padala Prvi put smo u istoriji Zemuna uradili geotehnički elaborat i našli smo les. On je izuzetno nestabilan kada je gradnja i u dodiru sa vodom", rekao je Sekulić. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво