Čitaj mi!

Milanu Božiću priznanje za brigu o mladim talentima i Pupinovom delu

Za rezultate u izgradnji i jačanju grada Beograda i Srbije, dodeljuje se priznanje "Kapetan Miša Anastasijević". Za brigu o mladim talentima i Pupinovom delu, među ovogodišnjim dobitnicima je i inženjer Milan Božić, predsednik Fondacije "Mladen Selak".

Svoj radni vek patentni inženjer Milan Božić posvetio je inovacijama i proučavanju dela Mihajla Pupina.

"I pošto se minimizirao stalno Pupin i nisi smeo čak ni da govoriš, tu je malo revolta kao mlad čovek, ja sam onda iz inata počeo da se sve više bavim Pupinom i da dokazujem koliko je on velik", kaže Milan Božić.

Mnoga dela posvetio je Pupinu. Među njima je i nagrađivana knjiga "Mihajlo Pupin najveći hrišćanin među naučnicima". Priprema treće izdanje.

"Godinama se govorilo o njegova 24 patenta. Fondacija, ja sa mojim ljudima patentnim inženjerima smo sad došli do 142 patenta, s tim što je 136 detaljno obrađeno i pripremamo za štampanje", ističe Božić.

U Pupinovom rodnom Idvoru više od četiri decenije održavaju se Oktobarski susreti pronalazača i inovatora. A u Beogradu se još čeka na Pupinov spomenik.

Prema rečima Milana Božića, prošle godine stvar je pokrenuta, zahvaljujući pre svega Institutu "Vlatakom" i doktoru Cizelju, koji je svojim autoritetom i željom da pomogne to pokrenuo.

"Ja se lično nadam da će ta jedna velika nepravda i prema Fondaciji, ali pustite fondaciju, najvažnije je prema Pupinu biti ispravljena i nadam se da će do nove godine taj posao biti urađen", naglašava predsednik Fondacije "Mladen Selak".

Božić podseća i na to da je Fondacija kojom predsedava poklonila školama više od 20.000 primeraka autobiografije "Od pašnjaka do naučenjaka", za koju je Pupin dobio Pulicerovu nagradu, a da su pre tačno stotinu godina i Zrenjanin i Bled slavnog naučnika proglasili svojim počasnim građaninom.