Čitaj mi!

Jubilarna Bostanijada kod Smedereva, izabrane i najteža i najslađa lubenica

Jubilarna 20. Bostanijada i ove godine okupila je u Osipaonici kod Smedereva proizvođače ovog slatkog ploda iz Podunavskog i okolnih okruga, kako bi posetiocima izložili svoje proizvode.

Manifestacija je počela defileom bostandžija ulicama sela, a na štandovima u centru sela mogle su se videti razne sorte lubenica, dinja, ali i ostalog voća koje se uzgaja u ovom najvećem moravskom selu kraj Smedereva.

Inače, Osipaonica ima dugu tradiciju uzgoja bostana, jer se nalazi na plodnom zemljištu u blizini Velike Morave, i lubenice koje su potekle sa tog tla prodaju se na brojnim pijacama u Srbiji i u zemljama u okruženju.

Cena ovog vikenda u Osipaonici bila je od 25 do 35 dinara po kilogramu, dok je na tržnicama u Smederevu 40 do 50 dinara.

I ove godine, kao i prethodnih birala se najteža i najslađa lubenica.

U kategoriji najteže lubenice, pobednik je Aleksandar Pavlović iz Osipaonice sa težinom ploda od 28,5 kilograma.

Za najslađu proglašena je lubenica iz uzgoja Ljubiše Radojkovića iz sela Batuše kod Petrovca na Mlavi, s procentom šećera od 12,9.

Najteža dinja iznosila je 10,5 kilograma i titulu je poneo Aleksandar Pavlović, dok je Ljubiša Radojković imao najslađu sa 14,9 procenata šećera.

Ukupni pobednik ove 20. Bostanijade u Osipaonici je Ljubiša Radojković sa osvojenih osam poena.