Čitaj mi!

"Džakaroš" u akciji na zaječarskim parcelama pšenice, samo još da je cena bolja bilo bi potaman

U selima na području Gradske uprave Zaječar privodi se kraju žetva ječma i pšenice. Prinosi su zadovoljavajući, ali poljoprivrednike i dalje brine cena pšenice.

U ataru sela Veliki Izvor, jednog od najvećih na području Gradske uprave Zaječar, na parceli zatičemo nekada popularni kombajn "džakaroš" iz 1986. godine. I danas dobro radi, a vlasnik kaže da je i dalje veoma tražen za žetvu.

"Pa nije svuda isto, evo ovde je dobar, a ima i gde su slabi. Juče smo radili – pa je skoro upola kao ovde", navodi Miodrag Vučković iz Velikog Izvora.

Zbog nedostatka radne snage, posao vezivanja džakova, na temperaturi i do 40 stepeni, obavlja njegova supruga.

"Ovaj posao je mnogo teži, rekla sam treba da džakaroš prima trostruko više nego šofer, zato što je mnogo teže vezati džak nego držati se za volan", smatra Vera Vučković.

Poljoprivrednici se uglavnom odlučuju na čuvanje pšenice i prodaju u zimskim mesecima.

"Zadovoljna sam i prezadovoljna, 40 ari, 40 i nešto džakova, dobar je rod", kaže Vesna Lačković.

Tomislav Belović priča da cena od 20 dinara nije problem, ali da bi moglo da bude i više.

Na parcelama Poljoprivrednog dobra "Zaječar" pod pšenicom je zasejano oko 500 hektara.

"Prosečan prinos za Srbiju je oko 4,5 tona, a po svim pokazateljima, imaćemo ove godine nešto viši sa kvalitetom koji, zahvaljujući ovim vremenskim prilikama, ima dobar hektolitar, znači imamo dobro zrno", objašnjava Dragan Đorđević, inženjer zaštite bilja.

Ukoliko vreme dozvoli žetva u zaječarskim selima biće završena za nedelju dana. Agronomi savetuju da odmah iza žetve zemljište treba uzorati, kako bi se zaustavio razvoj korovskih biljaka.