Čitaj mi!

Šta najviše muči mlade u Vranju i zašto 60 odsto njih želi da ode u drugi grad

Istraživanja o položaju i potrebama mladih Kancelarije za mlade u Vranju biće polazna osnova za izradu Strategije za period do 2025. godine. Anketirano je 360 mladih, uzrasta od 15 do 30 godina. Istraživanje je pokazalo da 60 odsto ispitanika želi da ode u drugi grad i da svaki peti nema svog izabranog lekara. Najveći problem je, kažu mladi, nedostatak posla.

Više od polovine ispitanika odgovorilo je da u naredne dve godine planira da ode iz Vranja. Na to pitanje odgovarali su, većinom, mladi uzrasta do 19 godina.

"Razlog njihovog napuštanja jeste taj što odlaze u veći grad zbog studiranja", kaže Luka Trajković iz Kancelarija za mlade Vranje.

Na pitanje da li se mladi nakon završetka studija vraćaju u Vranje, Trajković kaže da to nije bio predmet istraživanja, ali da se verovatno poneko i vrati.

Uroš Ilić iz Udruženja "Aktivisti iz komšiluka" ističe da sedamdeset odsto mladih misli da su male šanse da se zaposle u gradu, kao i da je to jedan od glavnih razloga zbog čega mladi odlaze iz Vranja.

Nenad Đorđević, gradski većnik, poručuje da je cilj da se stvore bolji uslovi kako mladi ne bi odlazili.

"Budžet je stabilniji, može se mnogo više ulagati i kad je u pitanju zapošljavanje mladih i sport i rekreacija. Krajnji cilj neki jeste da stvorimo što bolje uslove da nam mladi ne odlaze", dodaje Đorđević.

Uz dve fokus grupe, nacionalne manjine i mladi roditelji, postavljeno je onlajn osam grupa pitanja – ekonomija, obrazovanje, zdravlje, sport, kultura, informisanost.

"Što se tiče kulture, mladi nisu toliko aktivni, ne posećuju neka kulturna dešavanja u gradu, čak imaju neki negativan stav u smislu da i ne znaju da li se uopšte organizuju neka kulturna dešavanja i misle da se ne organizuju", ističe Emilija Milenković iz učeničkog parlamenta Gimnazije.

"Bitno je jako graditi njihovu međusobnu saradnju kako bi došlo do poboljšanja samog položaja i kako bi potrebe mladih bile vidljivije na lokalu", naglašava Milja Zdravković iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Najveći problemi, kažu anketirani, jesu nezaposlenost, nedovoljno mogućnosti i nedovoljan uticaj mladih na dešavanja u gradu. Nude rešenja – nova radna mesta, stručnu praksu i jačanje aktivizma. Sedamdeset odsto mladih izjasnilo se da želi da osnuje svoju kompaniju.