Čitaj mi!

Poplave u Nemačkoj i Austriji dovele do porasta vodostaja Dunava, hidrolog o tome šta nam "ide na ruku“

Dramatične slike ovih dana stižu iz zapadnoevropskih zemlja gde je u poplavama život izgubilo 180 ljudi. Ovo što se dešava u Nemačkoj ne može da utiče na našu zemlju jer se radi o slivu Severnog mora. Na Srbiju mogu da utiču događaji od pre 48 časova registrovani u južnoj Nemačkoj i na području Austrije. To je sliv Dunava, tako da već imamo u toku umeren porast vodostaja, u ali se ne očekuju značajniji problemi, kaže za RTS hidrolog Dejan Vladiković.

Gostujući u Jutarnjem programu, hidrolog Dejan Vladiković je rekao da su vodostaji u proteklih mesec dana bili jako niski i ima dovoljno prostora da se primi voda.

Prema njegovim rečima, isto važi i za sliv reke Save. Tu će biti isto dosta padavina, i već je bilo, ali se na velikim rekama ne očekuju problemi.

"Kiša je bila očekivana i bio je sušan period, ali ta dinamika i intenzitet padavina nam ne odgovara", ističe Vladiković.

Dodaje da je raspored padavina bio različit po regionima. Na području Vojvodine palo je od 60 do 100 mililitara u poslednja tri dana, na jugozapadu od 50 do 130, na istoku do 60 i u centralnoj Srbiji od 80 do 120 mililitara za tri dana.

"To je velika količina padavina i daleko iznad proseka za juli. Ono što nam ide na ruku, zemljište je bilo isušeno i nije bilo jačih reakcija", naglašava hidrolog Dejan Vladiković.

Prema njegovim rečima, uz radarsko merenje moguće je da se odrede oblasti koje će biti izloženije padavinama.

"Mi smo u četvrtak prošle nedelje izdali upozorenje na veliku nestabilnost i lokalne padavine, što se i obistinilo", kaže Vladiković.

Olujno nevreme pokrenulo je klizište na Goliji, pa su putevi do nekih sela neprohodni. Hidrolog objašnjava da je na Goliji u kratkom periodu bila velika količina padavina i da je u pitanju zemljište koje je sklono klizištima i ono se pokrenulo. U ostalim regionima nije bilo toliko izraženo.

"Što se tiče Petrovca na Mlavi, mi smo na obližnjoj stanici Crni vrh imali 40 mililitara padavina, a u okolini Petrovca 123 litra za nekoliko časova, što je izazvalo burnu reakciju, ali čitav sliv Mlave nije burno reagovao već samo bujični potoci u mikrolokacijama", objašnjava hidrolog.

Dodaje da često, kada su intenzivne letnje padavine, imamo poplave i u urbanim delovima zemlje.

"Gde god imate asfalt, beton i jaku urbanizaciju, velika količina padavina ne može istog trenutka da ode jer kišna kanalizacija nije predviđena da odmah može da je prihvati. Ona tu stoji od pola časa do nekoliko sati i onda se uz intervenciju specijalističkih jedinica pospešuje oticanje vode", naglašava hidrolog Dejan Vladiković.