Читај ми!

U Tursku uskoro samo sa ličnom kartom

U poseti Beogradu je ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj. Sa predsednikom države razgovarao je o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti turizma. Sa kolegom iz Turske razgovorala je i ministraka turizma Srbije.

U jeku turističke sezone kolege iz Istanbula i Beograda prave računicu. Raste broj turista iz Turske u Srbiji, u prvih pet meseci bilo ih je čak 49 odsto više nego prošle godine u to doba, i stigli su na prvo mesto naših stranih gostiju.

Žele duže i da borave, ranije su se odlučilivali na svega dva dana, da bi sada boravak produžili na šest. Da bi se lakše putovalo, stigao je novi predlog.

"Reč je o tome da je ministar Ersoj pedložio da se zapravo iz naše dve zemlje odnosno da naši građani mogu ulaziti samo sa ličnim kartama i to je predlog koji je prihvaćen", rekla je ministarka turizma Tatjana Matić.

"Kada uporedimo u celom svetu turistički saobraćaj, mi smo zajedno radili na tome da se poveća i mislim da treba da vazdušni saobraćaj bude intenzivniji kada bude omogućeno putovanje samo sa ličnom kartom. Radićemo ubrzano na tome", poručio je turski ministar Mehmet Nuri Ersoj.

Razmatrana su i nova ulaganja.

"U poslednje vreme primetili smo da je Turska jedan od većih ulagača u Srbiji. Želimo da to povećamo, a vidimo potencijal u turizmu pre svega u banjama i zato ćemo formirati radnu grupu koja će analizirati mogućnosti ulaganja", naveo je Ersoj.

Turizam je tokom pandemije zabeležio najveće gubtike u celom svetu. Agencijama, vodičima, ugostiteljima u Srbiji danas je uplaćen prvi deo pomoći - nešto više od dve milijarde dinara za 12.154 privredna subjekta.

"Oov su dva minimalca koja će biti isplaćena u julu i avgustu ali nemojte zaboraviti da je početko godine minsistarstvo finasija već izvršilo uplatu svim privrednim preduzećima. Ako me pitate da li je to dovoljno i da li će to spasiti srpski turizam, naravno da neće, spasiće ga samo epidemija koja se bude ugasila", dodala je Matićeva.

Privrednici sredstva mogu da iskoriste do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći. Nakon toga namenski računi će biti zatvoreni, a neiskorišćema sredstva preneta u budžet.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво