Čitaj mi!

"Bašta može svašta" – neprskano voće i povrće za decu koja se leče od raka

Neprskano, potpuno prirodno povrće i voće stiže iz Valjevske Kamenice u pet roditeljskih kuća, za boravak dece koja se leče od raka. Da bi se ideja održala formirano je Udruženje "Bašta može svašta".

"Mi sadimo život" – kažu obrazovani i vredni ljudi, koji su asfalt zamenili komadom čiste zemlje i latili se motike.

Pavle Đorđević, inženjer poljoprivrede iz Beograda, od 2018. godine razvija organsku farmu u Valjevskoj Kamenici.

Kada mu se pridružio Darko Šijakinić, višegodišnji volonter NURDOR-a, obistinila se zamisao da zdravim povrćem i voćem u borbi protiv raka podrže decu.

"Ne možemo pomoći svima, nažalost, jer nismo toliko veliki, ali smo odabrali njih, jer su stvarno divni i ja uvek napominjem svima, transparentni. Stvarno rade svim srcem celu tu priču, tako da smo odlučili da snabdevamo njihove roditeljske kuće," kaže Darko Šijakinić, predsednik Udruženja "Bašta može svašta".

Na 50 ari nastaje bašta, koja može svašta. Obrađivaće je dobrovoljci. Mladi istraživači, volonteri, sezonu kampova započeli su u Valjevskoj Kamenici.

Vođa volonterskog kampa Marija Simić ističe da su kampovi specifični po tome što su svi različiti, ali suštinski vezuju ih fundamentalne stvari, kao što su težnja da se čini dobro.

Dok povrće i voće ne sazri na parceli u Valjevskoj Kamenici u pet NURDOR-ovih kuća stižu proizvodi "Organele".

Da bi Udruženje "Bašta može svašta" primenilo koncept samoodrživosti, prikuplja donacije za izgradnju bungalova za smeštaj volontera. U njihovom odsustvu primaće turiste, a novac ulagati u baštu.

"Imamo radnu snagu, gde imamo, da kažem, priliv novca za tekuće troškove kao što su stajnjak, gorivo, semena, sistemi za navodnjavanje, tu ima mnogo troškova. Ovim bismo zatvorili celu priču, tako da 'Bašta može svašta' živi sama, nezavisno od 'Organele'", naglašava Pavle Đorđević, vlasnik farme.

Do kraja leta biće još dva volonterska kampa. Koncept bi, kažu, mogao da se primeni na sve organske farme blizu većih gradova, koje žele da se bave i humanitarnim radom.