Читај ми!

Kamere donele novine prilikom tehničkih pregleda vozila – šta se sve snima i koliko je skuplje

Pre nedelju dana počela su da se primenjuju nova pravila o registraciji automobila. Vozači su odahnuli, jer su merenja emisije izduvnih glasova i ovalnosti kočionih diskova pomereni za dve godine. Ipak, po novom pravilniku, kompletan tok tehničkog pregleda snima se sa dve kamere, a mnogi su i poskupeli. Uvođenjem kamera dokazuje se da je vozilo zaista i pregledano propisanim postupkom tehničkog pregleda, kaže za RTS pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Branko Stamatović ukazuje da je upravo najveća novina u obavljanju tehničkih pregleda uvođenje kamera koje snimaju ceo tok pregleda.

"Pravilnik o tehničkim pregledima govor koju opremu objekat u kome se obavljaju tehnički pregledi treba da ima i na koji način se obavljaju pregledi", navodi Stamatović.

Pravilnik je u upotrebi već niz godina, od 5. jula je izmenjen u pogledu uvođenja nove opreme, a kamere za snimanje samog pregleda su jedna od glavnih novina.

Na pitanje da se pojedini vlasnici vozila žale da ih vraćaju zbog neispravnih pokazivača pravca ili naprslog fara, Stamatović podseća da Pravalnik o motornim vozilima kaže da svetlosna signalizacija mora biti ispravna na vozilu.

"Niko zbog sitnih oštećenja ili ogrebotina na karoseriji neće biti vraćen"

Naglašava da niko zbog sitnih oštećenja ili ogrebotina na karoseriji neće biti vraćen. 

Stamatović je apelovao na vozače da provere i poprave nedostake na svojim vozilima zbog kojih bi mogli biti vraćeni sa pregleda.

Prema njegovim rečima, sistem tehničkog pregleda se stalno unapređuje.

"Pre tri godine uvedena je obaveza da se svako vozilo fotografiše, čime je sprečeno da trula i havarisana vozila ne prođu pregled", navodi Stamatović.

Kako je naglasio, fotografisanjem se dokazivalo da je vozilo fizički prisutno, a da je uvođenjem kamera i zaista pregledano propisanim postupkom tehničkog pregleda.

Tu je i drugi pravilnik o podeli motornih vozila, a uslove iz njega mora da ispunjava svako vozilo koje dođe na pregled.

Snimak tehničkog pregleda svakog vozila mora da se čuva godinu dana. "Vozilo se snima spolja, ali ne i njegov donji deo – dok se pregleda iz kanala", dodaje Stamatović.

Zašto je pregled poskupeo

Govoreći o poskupljenju tehničkog pregleda, koja se kreće od 3.600 do 7.000 dinara, Stamatović ukazuje da je to odluka samih preduzeća koji se time bave, naglašavajući da tržište određuje cene.

"Vlasnici pregleda su morali da unaprede svoju opremu, pa je pored kamera trebalo uvesti još neke sisteme kao što su merenje ovalnosti kočionih diskova i emisije izduvnih gasova, usaglasiti dimenzije objekta u kome se pregled obavlja, srediti prilazne puteve, i obezbediti posebnu prostoriju za kontrolore", naglašava pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Stamatović navodi da se oko 500 tehničkih pregleda ovlašćeno da radi svoj posao po novim pravilima, dok je još toliko podnelo zahtev.

Oni su neometano nastavili da rade. U narednom periodu MUP će proveriti da li ispunjavaju nove uslove, kaže Stamatović.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво