Čitaj mi!

Lana i Gavrilo se oporavljaju dobro, u Budimpeštu odlaze samo na kontrolu

Lečenje Gavrila i Lane, koji boluju od spinalne mišićne atrofije, teče veoma dobro, vesti su iz bolnice "Betešda“ u Budimpešti. Lana Jovanović je u Mađarsku stigla iz SAD, a Gavrilo Đurđević je u Budimpešti dobio gensku terapiju.

Gavrilo Đurđević je krajem maja stigao u Dečju bolnicu "Betešda" u Budimpešti. Nakon brojnih pretraga, gensku terapiju dobio je 8. juna. Dete i njegovi roditelji nisu više u bolnici, ali redovno dolaze na kontrole.

"Veliki je napredak to što mu je trenutno samo tokom noćnog spavanja potrebna pomoć mašine za disanje, ali u pokretljivosti je nastao čudesan napredak, ne samo po rečima njegove majke, već i na osnovu rezultata naših kontrolnih ispitivanja. On se već samostalno okreće na stomak, podiže glavu, veoma spretno koristi ruke i jako se trudi, pravi ciljane pokrete", kaže dr Borbala Mikoš, iz Dečje bolnice "Betešda".

Doktorka ističe da je Gavrilova sposobnost da načini pokrete za tri sedmice porasla za osam tačaka na skali koja meri pokretljivost.

Lana i njena majka Aleksandra su upravo stigle na kontrolu, jer ni u tom slučaju nema potrebe da stalno budu u bolnici. 

"I kod Lane je napredak veoma dobar. Pre skoro nedelju dana smo mogli da je sa roditeljima pustimo u njihovo mesto boravka ovde u Budimpešti. Započela je rehabilitacionu terapiju, na koju redovno dolaze kod nas u bolnicu", ističe doktorka Mikoš.

Lana je 9. juna stigla u Budimpeštu iz Sjedinjenih Američkih Država. Tada su prvi put analizirali njeno stanje. Provela je određeno vreme na intenzivnoj nezi. Sada se već njeno stanje naočigled popravilo.

Prema rečima doktorke, ovde su uradili i dodatna ispitivanja, prilagodili joj ishranu, kako bi organizam dobijao potrebnu količinu belančevina i kalorija.