Читај ми!

U vreme špica, po vrućini i kiši teško se nalaze taksisti – šta predlažu da premoste situaciju

Čini se da ih ima dovoljno, nekada i mnogo, ali baš kada su nam potrebni, teško ih je naći. Istraživali smo da li je moguće da se taksisti uključe u sistem javnog prevoza.

Nije retkost da na taksi stanici čekaju mušteriju i nekoliko sati, ali zato u vreme špica ili po kiši, snegu, vrućini ne mogu da stignu da odgovore na sve pozive.  

"Nekada ste imali špic od pola tri do pola šest, sada špic počinje u 12 i traje do pola osam, jako je teško prevesti stranku ili doći po stranku u tom vremenskom periodu. Ima nedostataka, ali opet ne možemo na kontu tri ili četiri stvari u godini da pravimo reper da li nas treba hiljadu ili sto", kaže Vladimir Karanović, predsednik Skupštine Beotaksija.

Kada bi bilo kako zakon nalaže, u Beogradu bi trebalo da bude oko 4.200 taksi vozila. Sa druge strane, jedna studija predviđa da bi do 2024. trebalo da ih bude 7.000.

U odgovoru Sekretarijata za javni prevoz stoji da trenutno imamo 16 registrovanih udruženja taksi prevoznika i 6.227 vozila.

"Ne mislim da je rešenje u ekstremnom povećanju ili smanjenju. Na koji način što efikasnije iskoristiti već postojeći fond i resurse koje već imamo. Besmisleno je gomilati resurse na mesto gde ih već imamo", ističe Saša Knežević iz "Naksis taksija".

Iako je taksi prevoz integrisan u sistem javnog prevoza u gradu, kao vanlinijski prevoz putnika, Sekretarijat nema ovlašćenja da propiše obavezu poštovanja radnog vremena, odnosno da utvrdi obavezan broj vozača na ulicama u svakom momentu.

Taksisti smatraju da bi uvođenje licenci obezbedilo bolju iskorišćenost vozila.

Saša Knežević smatra da su licence način da se primoraju na neki način da vozila budu bolje eksploatisana, što bi im odgovaralo, sa jedne strane i sa druge strane da u određenom periodu – ako imamo na primer pet hiljada vozila u sistemu da bude uvek obezbeđeno četiri hiljade vozila na ulici.

Pomoglo bi i uključivanje svih taksi vozila u sistem radio-veze.

"Ima oko hiljadu vozila na ulici koja nisu u sistemu radio-veze, nisu povezana sa radio centrima naših udruženja i pokušaćemo preko Grada da apelujemo da i ti ljudi dobiju da bi građani lakše mogli da dođu do taksi vozila", kaže Karanović.

Većina taksi udruženja ima svoje aplikacije, pomoću kojih je naručivanje vozila brže nego telefonom, a, naravno, ostaje i mogućnost da se vozilo zaustavi na ulici.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво