Читај ми!

Novi protest radnika "Agro-Kleka", ministar apeluje da se ne uništi zadruga

Zaposleni radnici Zemljoradničke zadruge "Agro-Klek", iz istoimenog sela, danas su isped zgrade lokalne samouprave Zrenjanin organizovali miran protestni skup kako bi pokušali da, uz pomoć nadležnih institucija, pronađu rešenje – da zbog restitucije državne zemlje ne dođu u situaciju da u naredna tri meseca zatvore jednu od najuspešnijih farmi muznih krava u Vojvodini.

Zemljoradničkoj zadruzi "Agro-Klek" kod Zrenjanina preti opasnost da ostane bez dela oranica koje agencija za restituciju planira da koristi za povraćaj građanima koji potražuju poljoprivredno zemljište.

"U 'Agro-Kleku' sam već punih dvadeset godina, danas umesto da smo na njivama, da žanjemo žito, mi se nalazimo ovde ispred Opštine na jednom mirnom protestu", navodi Marko Rašeta, veterinarski tehničar "Agro-Kleka", i dodaje da svaki hektar oduzete zemlje znači jedna krava manje.

Direktor "Agro-Kleka" Radovan Bokić navodi da ta zadruga obrađuje 1.200 hektara svoje zemlje, koju je 2016. godine, po Zakonu o zadrugama, uknjižila kao svoje vlasništvo.

"Mi trenutno proizvodimo oko 5,3 miliona litara mleka. Ako se nešto ne reši, mi jednostavno u roku od devedeset dana moramo početi sa intenzivnim gašenjem najbolje mlečne farme u Srbiji", dodaje Bokić.

Opština Zrenjanin na raspolaganju ima oko 9.000 hektara državne zemlje koja može biti predmet restitucije.

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za selo, navodi da zakon mora da se poštuje.

"Moj stav je jasan, zakon mora da se poštuje, postoje nadležne institucije, ali i te nadležne institucije i ti ljudi koji se time bave moraju da budu i malo kreativni. Hajde da vidimo da li postoji neka državna zemlja koja može da bude vraćena umesto te i da se nađe rešenje sa jednim jedinim ciljem: nemojmo da uništavamo nešto što je zaista dobro", dodaje Krkobabić.

Ekipa RTS-a je tokom jučerašnjeg dana i jutros pokušala da stupi u kontakt sa predstavnicima lokalne samouprave Zrenjanin, da čuje kakvo oni nude rešenje, ali, nažalost, niko se jutros nije odazvao našem pozivu.

Zemljoradnička zadruga "Agro-Klek" sa radom je počela 1947. godine. Sa godišnjom proizvodnjom od pet miliona litara mleka i stočnim fondom od hiljadu dve stotine krava, od kojih je u sistemu muže gotovo šest stotina, zemljoradnička zadruga iz sela Klek pored Zrenjanina ubraja se među najuspešnije u Vojvodini.

Zbog restitucije državne zemlje dovodi se u pitanje opstanak zadruge, zbog čega su prošle nedelje radnici organizovali protest upozorenja na njivama koje su predmet restitucije

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво