Читај ми!

Napad na dečaka na KiM, nastavak torture nad Srbima

Sinoć je u selu Gojbulji nadomak Vučitrna grupa Albanaca napala trinaestogodišnjeg dečaka, saopštila ja Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić pozvao je sve nadležne da preduzmu mere i zaustave nasilje nad Srbima, a Kancelarija pita – šta još treba da se desi da međunarodna zajednica shvati kakvoj su torturi izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji.

Do napada na trinaestogodišnjeg dečaka došlo je kada se sa trojicom drugara vraćao kući sa školskog igrališta. Na putu su ih susreli huligani, a u selu kažu da se radi o Albancima.

Napadači su pobegli, a dečak je sa modricama i podlivima prevezen u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici.

Napadnuti dečak Nikola Perić opisuje kako je pretučen.

"Odjednom su me napali. Gurnuli su me na pod, šutirali po glavi, uzeli su kamen, udarali su me sa kamenom dva-tri puta. Iskidali su mi krstić, gazili ga", navodi dečak.

Doktor Dragiša Milović kaže da ih brinu psihičke posledice ovog napada jer se zna o čemu se radi, ali i da li će se napad odraziti na dečakovo opšte stanje.

"Svi mu moramo sada pomoći – pre svega porodica i mi, lekari, da dete sa što manje stresa i posledica te traume, nastavi da živi svoj mladi život", navodi Milović.

Posle napada uznemirenost je u porodici Perić u Gojbilji.

"Trpimo, šta da radimo. Videli ste i njega – za njega je to skoro pa normalno. Pokušao je da pobegne, kao što je bežao bezbroj puta, nije uspeo, nije mogao da se suprotstavi– bili su krupniji, jači od njega. Smetao im je krst jer prvo što su uradili, strgli su mu krst", navodi Radomir Perić, dečakov otac.

Uznemirenost je i kod preostalih Srba u Gojbulji. 

Bratislav Kostić, predstavnik Srba u Gojbulji, kaže da se napadom najverovatnije šalje poruka da nisu poželjni.

"Napadom, te određene grupacije najverovatnije šalju poruku da mi nismo poželjni da budemo u svojoj sredini, na svom ognjištu. Najteže je kada vam neko dira decu, onda će pametan čovek da razmisli – dokle ću ja to i da li imam pravo da radim, da držim svoju decu ovde", navodi Kostić.

Napad na maloletnog Nikolu Perića poslednji je u nizu incidenata koji se već nekoliko dana dešavaju na Kosovu i Metohiji – hapšenje vernika Riste Popovića na Gazimestanu, uklanjanje srpske zastave sa ulazne kapije manastira Gračanica, ispisivanje grafita "Albanija UČK" u Gračanici, protest Albanaca zbog povratka Dragice Gašić u svoj stan u Đakovici.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво