Читај ми!

"Utapanje građanina pokornog" – zašto Piroćanci protestuju na Nišavi

Piroćanci nemaju gde da se rashlade na ovim tropskim temperaturama. Nekadašnje kupalište ne radi već tri godine, a Nišava nije bezbedna, jer se voda iz turbina HE "Pirot" ispušta u Nišavu. Grad Pirot je na sednici Skupštine uputio apel nadležnim insitucijama da se preispita rad hidroelektrane, jer su se u poslednja tri meseca dve mlade osobe utopile.

Simboličnim performansom pod nazivom "Utapanje građanina pokornog" Piroćanci su izrazili protest zbog režima rada Hidroelektane "Pirot" i direktnog ispuštanja vode iz turbina u Nišavu.

"Ljudi ne mogu da se kupaju uprkos ovim velikim vrućinama. Mi ne možemo da se rashladimo", kaže Rastko Đorđević.

"Zato što volim reku, zato što je reka naša, zato što treba da je imamo svake sezone, da se kupamo, da uživaju Piroćanci", dodaje Aleksandra Stojanović.

Aktivisti pokreta "Odbranimo reke Stare planine" poručili su da su reke podjednako važne za život kao i sve drugo.

"Ako na toj reci nastane neki privredni subjekat, kao što je HE "Pirot", on mora da poštuje pravila. Postaviću samo jedno pitanje onima koji su za to odgovorni – da li bi iko od njih pustio svoje dete ili svoje unuče da šeta pored reke koja ima ogromnu brzinu, koja ima temperaturu četiri stepena i koja ubija", navodi Aleksandar Panić, "Odbranimo reke Stare planine".

"Kao što su uradili sa malim hiroelektranama, sada se ovde isto dešava, zbog profita, zbog nečije želje da sebi strpa ogromnu lovu u džep, a da ljude ovde izlaže riziku i da nam se dave deca", naglašava Aleksandrar Jovanović Ćuta, "Odbranimo reke Stare planine".

Gradonačelnik Pirota uputio je otvoreno pismo nadležnim insitucijama da se preispita režim rada HE "Pirot".

"Zbog čega neko naređuje da direktno voda, umesto u veliki kompenzacioni bazen, ide u korito reke i čini reku nebezbednom, ja zaista ne znam i to je predmet apela našeg na insitucije, počev od HE 'Pirot', do 'Elektrodistribucije' i nadležnog ministarstva. HE 'Pirot' je potrebna gradu, ali potrebno je da bude bezbedno kada radi", ističe Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

EPS je reagovao saopštenjem u kome se kaže da nije tačno da HE "Pirot" ispušta vodu mimo zakona, već organizuje svoj rad u skladu sa vodnom dozvolom i svim propisima kojima su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja voda iz akumulacije.  

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво