Čitaj mi!

Kisić Tepavčević: Neću stati dok ne proverim svaku stavku iz izveštaja o socijalnim ustanovama

U pojedinim ustanovama za smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, deca se sistematski zlostavljaju, tvrdi se u izveštaju organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom. Neću stati dok ne proverim svaku stavku i svaku tvrdnju iz tog izveštaja, poručuje ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Deca leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama koji su kao kavezi, a devojkama daju kontracepciju bez njihove saglasnosti, tvrde autori izveštaja koji su obišli osam ustanova za socijalnu zaštitu tokom 2019. godine.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević, gostujući u Dnevniku RTS-a, ističe da uvek odgovaraju oni za koje se utvrdi da su počinili neke nepravilnosti.

"Ovo je nešto što je pre dve godine bila nadzorna poseta i prateći izveštaj. Ja sigurno neću stati dok ne proverim svaku stavku i svaku tvrdnju iz tog izveštaja i dok ponovo ne posetim sve ove ustanove, to budete ubeđeni", poručuje ministarka.

Naglašava da je svaka vrsta eksterne posete i svaka vrsta aktivnosti koja ima za cilj poboljšanje sistema socijalne zaštite uvek dobrodošla.

"Napominjem da svi moramo da radimo na tome da deci koja imaju različite poremećaje zdravlja, pogotovo ako imaju različite stepene mentalnog invaliditeta, omogućimo da u svom prirodnom okruženju, prirodnoj sredini, odrastaju okružena ljubavlju. Tako mogu da pruže puno svima", poručuje Kisić Tepavčevićeva.

"Inspekcijski nadzori u sistemu socijalne zaštite kontinuirani"

Ukazala je da su inspekcijski nadzori u sistemu socijalne zaštite stalni i kontinuirani i prosečan broj inspekcijskih nadzora, kako redovnih tako i vanrednih, na godišnjem nivou je oko 300.

"Uvek podržavamo svaku vrstu i eksternih nadzora koji će upravo da doprinesu poboljšanju sistema socijalne zaštite", dodaje ona.

Istakla je da je ova poseta Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom sprovedena u saradnji sa Ministarstvom 29. oktobar 2019. godine, potpisan je sporazum i predstavnici Ministarstva su takođe bili u tom monitoringu i tom prilikom je osam ustanova imalo jednodnevnu posetu.

"Tom prilikom nije bilo nijedne pritužbe, nijedne prijave konkretne koja je zahtevala urgentnu reakciju i do ovog izveštaja nismo imali nijednu povratnu reakciju", naglašava Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da takve ustanove predstavnici Ministarstva obilaze na nedeljnom nivou pre svega kako bi videli uslove života i kvalitet života dece i zaposlenih u tim ustanovama.

"U ponedeljak smo bili u Centru za dnevni boravak dece sa invaliditetom u Kruševcu i te posete su vrlo jednostavne kada vidite kakvi su efekti rada zaposlenih. Deca su iskrena, deca ne znaju da kriju, na osmesima dece vi možete da vidite i da pročitate sve. Vi vidite da se ta deca smeju, da žele da vam nešto kažu, da vas dodirnu, zagrle i da vam nešto poklone", kaže ministarka.

"Sigurno da u sistemu socijalne zaštite nije sve idealno, sigurno da zahteva još mnogo poboljšavanja kapaciteta i upravo idemo tim putem", dodaje ona.

"Automatski da se prijavi bilo kakva nepravilnost"

Naglasila je da su se sastali sa autorima ovog izveštaja.

"Ja sam sazvala sastanak i praktično smo se složili u svim aspektima kada je u pitanju željeni pravac razvijanja sistema socijalne zaštite. Ja sam odmah predložila da zajedno oformimo tim i da zajedno posetimo sve ove ustanove i da, ukoliko bilo ko uoči bilo kakvu nepravilnost, to prijavi i da delujemo odmah", navela je Kisić Tepavčevićeva.

"Znači automatski da prijavi da postoji neka nepravilnost kako bismo zajedno odmah reagovali, pogotovo u sistemu socijalne zaštite, gde su smeštena deca sa različitim poremećajima zdravlja, to je najosetljivija populacija", zaključila je ministarka.