Читај ми!

Reakcije na presudu Simatoviću i Stanišiću

U prvim reakcijama na osuđujuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Hagu branioci, advokati i pravnici kažu da je presuda "solomonsko rešenje" da se pokrije vreme koje su proveli u pritvoru kao i da se prema toj odluci ne može doći do pripisivanja odgovornosti Republici Srbiji za ratne zločine. Ovakvu odluku iz Haga pozdravili su bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Današnja presuda nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pokušaj je suđenja srpskoj državi i srpskom narodu, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je istakao da Haški tribunal nije napravljen ni da bi sudio pravedno niti da bi se narodi na Balkanu pomirili.

"Naprotiv. On je još više posvađao balkanske narode a napravljen je pre svega da bi se sudilo Srbima i Srbiji", ocenio je Vulin.

Branilac Franka Simatovića, advokat Mihajlo Bakrač, izjavio je da nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika i najavio da će se sigurno žaliti na presudu.

"Nisam zadovoljan jer je osuđen, ali jesam jer je matematički 97 odsto optuženja otpalo, a osuđen je samo za tri odsto optužnice. Otpao je zajednički zločinačkki poduhvat, podržavanja u svim opštinama Hrvatske, a osuđeni su samo za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu", rekao je Bakrač.

Napomenuo je da su oni osuđeni samo zato što su znali za zločinačku nameru učesnika Udruženog zločinačkog poduhvata, dok veće nije našlo dokaze za optužbe da su "komandovali i usmeravali bilo šta".

Smatra da je kazna izrečena kako bi pokrila vreme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru i vidi je kao kompromisno rešenje.

Advokat Toma Fila smatra da su nekadašnji čelnici Službe Državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni za nešto za šta nisu krivi, te da je presuda potpuno besmislena.

"Oni su osuđeni samo zato što su znali da se neki zločini dešavaju, u tome se sastoji njihova pomoć prema presudi, što je besmisleno", rekao je Fila.

On očekuje da će uslediti žalbe i branilaca Stanišića i Simatovića, ali i tužilaštva, koji je , kako je primetio beogradski advokat, izašao besan iz sudsnice jer mu je "pala skoro cela optužnica".

Presuda Stanišiću i Simatoviću je "pokrivanje" pritvora 

Beogradski advokat Branislav Tapušković kaže da je osuđujuća presuda, kojom su nakon ponovljenog suđenja Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora, zapravo solomonsko rešenje da se pokrije vreme koje su proveli u pritvoru.

Tapušković ističe da je ipak najbitnije što nisu osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat jer je to moglo da odvede u neke reperkusije po učešće Srbije u Udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Ovo je rešenje da se pokrije pritvor", naveo je Tapušković ukazujući da je kompletna presuda, i način na koji je obrazložena teška za komentarisanje s obzirom da je njihova odgovornost utvrđena u vezi sa jednom lokacijom, iako nije utvrđena njihova veza sa zločinima.

"Prvi put od kada pratim ova suđenja čujem ovo i veoma sam zatečen", zaključio je Tapušković.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević ocenio je da je izrečena presuda prvostepena, nepravosnažna, te da će se konačni ishod tog postupka tek saznati.

Milisavljević ističe da u skladu sa pravilima međunarodnog prava, prema ovoj prvostepenoj odluci ne može doći do pripisivanja odgovornosti Republici Srbiji za ratne zločine, kako se to ovih dana pominjalo u inostranim medijima.

Okolnost da su oslobođeni za udruženi zločinački poduhvat, Milisavljević vidi kao povoljnu.

Reakcije iz Hrvatske i BiH

Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo delić pravde za žrtve počinjenih zločina, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

"Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske", smatra Džafefović.

I hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da je to jako važna presuda, kojom se utvrđuje direktna odgovornost dve veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je presudu, ali je dodao da Hrvatska ne "može biti zadovoljna" tom odlukom zbog njihove uloge u, kako je rekao, "najstrašnijim zločinima".

"Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za sprovođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su učestvovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice", ocenio je hrvatski premijer.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара