Читај ми!

Krivična prijava i poternica zbog poziva na nasilje protiv romske dece

Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku kontrole rada nadležnih organa, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo i podnelo krivičnu prijavu protiv osobe koja je na društvenim mrežama postavljala poruke mržnje i pozivala na nasilje prema deci romske nacionalnosti, kao i da je nadležni sud raspisao poternicu za tom osobom i odredio joj pritvor u odsustvu.

Zaštitnik građana navodi u saopštenju da je, zarad zaštite najboljeg interesa i prava deteta, po sopstvenoj inicijativi krajem januara 2021. godine od MUP Republike Srbije zatražio da mu dostavi informacije o merama koje je preduzelo u vezi sa ovim slučajem.

U izjašnjenju zaštitniku građana, MUP navodi da je po prijavi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine protiv N. N. lica, koje je objavilo uvredljive poruke o pripadnicima romske zajednice na Fejsbuku, identifikovao lice koje je postavljalo te objave, ali i da to lice trenutno nije dostupno državnim organima i da je za njim raspisana poternica.

Policijski službenici su, kako dalje navodi MUP, Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podneli su krivičnu prijavu u odsustvu zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo Povreda ugleda zbog rasne verske, verske, nacionalne ili druge pripadnosti iz člana 174 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Zaštitnik građana navodi dalje u saopštenju da ga je šabačko tužilaštvo obavestilo, da je po prijemu krivične prijave, a povodom saznanja o nedostupnosti osumnjičenog državnim organima, podnet zahtev za određivanje pritvora Osnovnom sudu u Šapcu, koji je odredio pritvor i izdao naredbu za raspisivanje poternice.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије