Čitaj mi!

Pismo podrške bivših polaznika i polaznica "Petnice" žrtvama

Nakon svedočenja o seksualnom nasilju, objavljenog u nedeljniku "Vreme", bivši polaznici i polaznice Istraživačke stanice "Petnica" uputili su pismo podrške žrtvama. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS "Petnica" treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove, navodi se u saopštenju.

"Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica (IS Petnica), njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da im je žao što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi sigurnost i da zaštiti žrtve.

"Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove", ističe se u pismu.

Prema njihovim rečima, velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom i bilo kom drugom obliku uznemiravanja i nasilja.

"Kada se to desi, naša je odgovornost kao članova petničkog kolektiva, ali i članova ovog društva, da vas podržimo u deljenju iskustava, kao i da se postaramo da se ono što vam se dogodilo više ne ponovi", navodi se u pismu.

Važno je istaći, kako se dodaje, da je za nasilje isključivo kriv nasilnik, ali takođe treba jasno ukazati na ulogu onih koji su svojim nečinjenjem pomogli nasilniku, uprkos obavezi i odgovornosti da garantuju za bezbednost učesnica i učesnika.

"Činjenica da se nasilje najčešće ne dešava u mračnoj ulici, već u familijarnom okruženju, objašnjava zbog čega je nasilje nekad teško osvestiti, a zatim mu se i suprotstaviti. Stoga je krucijalno da se zajednički bavimo preispitivanjem sopstvene odgovornosti i prepoznavanja neadekvatnih ponašanja i neblagovremenih reagovanja kako bi zajednički prostori bili jednako bezbedni i prijatni za sve", rekli su Petničari.

Naglasili su da je brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj.

"Kako bismo očuvali takav prostor kritičkog mišljenja i budućim generacijama, potrebno je da Uprava IS Petnica odgovorno istupi i ponudi javno izvinjenje svim žrtvama, sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja, osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, pružaju im adekvatnu pomoć i pokreću adekvatne interne procedure. Žao nam je što nismo više preduzeli ranije. Stojimo uz vas, Petničarke i Petničari", navodi se pismu Petničara i Petničarki.

Istražni organi bili su juče u "Petnici" i počelo je davanje izjava, rekao je direktor Istraživačke stanice Nikola Božić. Nadam se da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici biti kažnjeni, poručio je Božić.

Prethodno se, povodom slučaja u Petnici, oglasila i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je tadašnja uprava Istraživačke stanice znala šta se dešava i ništa nije uradila, i umesto da rešava problem, ona ga je zataškavala.