Читај ми!

Kancelarija za KiM: Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima nerasvetljeni

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da su na današnji dan 1999. godine albanski ekstremisti oteli dr Andriju Tomanovića, načelnika Hiruške klinike KBC-a u Prištini.

Doktor Andrija Tomanović je otet sa radnog mesta na Hiruškoj klinici, gde je radio punih trideset i šest godina.

Datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine.

U tom periodu oteti su ili ubijeni "Uspravni ljudi": dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić.

"Svi oni bili su humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti ljudi, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi, lekari koji su brinuli o zdravlju i životima građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu veru i naciju. Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo i da te veze zauvek prekine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nisu rasvetljeni, niti su zločinci pronađeni i privedeni pravdi, ističu iz Kancelarije, što, navode dalje, samo potvrđuje činjenicu da je pravda za srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje nedostižna.

Zataškavanje zločina i napori Prištine da se oni prepuste zaboravu, velika su prepreka uspostavljanju trajnog mira i međunacionalnog poverenja, ocenjuje se u saopštenju

"Zato je naša dužnost da, odlučno i bez odustajanja, zahtevamo od pravosuđa privremenih institucija u Prištini i predstavnika međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred zločinima i da u ime čovečnosti i budućnosti prestanu da zanemaruju i zataškavaju otmice i ubistva srpskih zdravstvenih radnika, ali i sve druge nerasvetljene slučajeve", zaključili su iz Kancelarije za KiM.

 

 

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво