Читај ми!

Sindikati u "Ziđinu" najavljuju proteste posle šest meseci pregovora

Nezadovoljni rezultatima šestomesečnih pregovora sa kompanijom "Srbija Ziđin koper" o novom kolektivnom ugovoru, predstavnici sindikata najavili su na konferenciji za novinare ispred direkcije kompanije organizovanje višednevnih protesta zaposlenih počev od ponedeljka, 28. juna.

Sindikalci su najavili da će protesti biti dvočasovni i održavaće se posle radnog vremena, jer sindikat ne namerava da remeti proces proizvodnje.

Prema rečima Časlava Gavrića, glavnog poverenika sindikata Nezavisnost, novim kolektivnim ugovorom koji je poslodavac ponudio znatno se umanjuju prava zaposlenih. Samo jedna u nizu predloženih izmena, ali za radnike i najvažnija, upravo je ona o obračunu osnovne zarade.

"Predlog novog kolektivnog ugovora predviđa da se može menjati u toku godine na osnovu ocenjivanja učinka zaposlenog, što je u suprotnosti sa zakonom o radu i našim zakonodavstvom", naglasio je Gavrić.

Kompanija "Ziđin" je predstavila sindikatima i novi pravilnik o radu kojima su ublažena neka od spornih rešenja u predlogu budućeg kolektivnog ugovora, ali je nepromenjena ostala oblast zarada zaposlenih.

"Sindikati su spremni na pregovore samo o novom kolektivnom ugovoru, a ne o predloženom pravilniku o radu", rekla je Čedanka Andrić, izvršna sekretarka UGS Nezavisnost.

U nedavnom saopštenju za medije kompanije "Ziđin", povodom predloga novog kolektivnog ugovora, naglašava se da je on u skladu sa zakonima Srbije i da će se uvođenjem stimulacija i bonusa stvoriti šansa za zaposlene da svojim zalaganjem poboljšaju materijalni položaj sebe i svoje porodice.

"Ziđin" je podsetio da je prosečna zarada u toj kompaniji 97.824 dinara što je 53,9 odsto više od prosečne plate u Srbiji i da su do sada zaposlili oko 1.500 radnika u Boru i Majdanpeku.

Sindikalci su obavestili novinare i da su dobili poziv iz vlade da u četvrtak svoje argumente protiv novog kolektivnog ugovora, kako je najavljeno, izlože predstavnicima ambasade NR Kine i nadležnom ministarstvu.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво