Čitaj mi!

Dušan dobio novi bubreg, herojski čin sestre Milice

Posle gotovo godinu i po pauze zbog epidemije, na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš urađena je transplantacija bubrega. Mladiću iz Surdulice bubreg je donirala sestra.

Dušan ima 29 godina i tek mu predstoje važni događaji u životu. Najvažniji, onaj koji će mu omogućiti da sve što ga očekuje proživi kvalitetno, dogodio mu se ovih dana, kada je dobio novi bubreg.

"Bio sam vezan za aparat, radio sam peritoneumsku dijalizu preko stomaka četiri puta dnevno, sada to neću da radim i mnogo je lakše", kaže Dušan Dimanić iz Surdulice.

Bubreg koji za ovog mladog čoveka znači novi život donirala je njegova sestra Milica. Na taj, kako Dušan kaže, herojski čin odlučila se bez dvoumljenja i uz veliku podršku supruga i dece.

"Ja se sada osećam kao preporođena, jer kad vidim da je on dobro, da ponovo normalno funkcioniše, znam da će bukvalno da živi kao i svi mi, onda sam presrećna, presrećna", ispričala je Milica Pešić.

Operaciju je uspešno izveo tim Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, uz učešće ekipe od blizu 40 članova i to godinu dana nakon što je Dušan prvi put hospitalizovan zbog teškog oboljenja bubrega.

"Već nakon dva do tri dana pokazali su se izuzetni rezultati transplantacije, parametri urea i kreatinin su u potpunoj normalizaciji, i pacijent se zaista oseća dobro kao i donor", rekao je dr Milan Lazarević iz Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

"Praktično, nismo mogli da verujemo koliko je dobra podudarnost, bubreg još bolji, ceo postoperativni tok i sama operacija protekla je bez problema", kaže doc. dr Branka Mitić iz Klinike za nefrologiju.

Niški lekari kažu da je neophodno povećati procenat kadaveričnih transplantacija, odnosno motivisati rodbinu da da saglasnost za doniranje organa pacijenta koji doživi moždanu smrt.

"Retko prelazimo sedam do osam transplantacija, uglavnom i manje. Kapaciteti su takvi da možemo da radimo jednu transplantaciju na dve do tri nedelje", istakao je prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

Na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka više od hiljadu ljudi.