Читај ми!

Beograd finansira vantelesnu oplodnju – nova nada za 100 parova

Tokom leta biće raspisan javni poziv za finansiranje vantelesne oplodnje parovima koji zbog sekundarnog steriliteta ne mogu da dobiju drugo dete. Trebalo bi da iz gradske kase Beograda za to bude izdvojeno 30 miliona dinara, otprilike za oko 100 parova.

Udruženje "Šansa za roditeljstvo" primi dnevno i 50 poziva. Češće ih zovu žene.

"Mislim da se povećao broj poziva shodno tome što se i više u medijima priča o problemu neplodnosti, i onda se nekako te stege i barijere skidaju, pa je ljudima lakše da pozovu, mada je muškarcima uvek teže da pozovu i manji je broj poziva sa njihove strane. Mada, raduje nas, zaista svaki poziv muškarca. Na dnevnom nivou pozove pet do šest muškaraca sa nekim konkretnim problemom", navodi Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Procenjuje se da problem sa sterilitetom u Srbiji ima 300.000 parova. Grad je 2019. finansirao 100 pokušaja vantelesne oplodnje, a u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj godišnje se uradi 700 postupaka.

"Kada dođete u situaciju da mislite - to je to, sada mi je super, hajde da radimo na našoj porodici, na deci i kada dođe trenutak kada vam kažu - ne, ne možete, takva i takva je situacija, tu vam se u sekundi, bukvalno sruši svet", navodi Jelena Žmukić.

Žmukići su zajedno već deset godina. Dece nemaju, a već dve godine pokušavaju da osnuju porodicu.

"Postoje različite faze koje vi prođete od trenutka kada saznate do trenutka kada ste u procesu, pa kad dođete do vantelesne oplodnje koje su možda jedina opcija", navodi Žmukićeva.

Postupak košta i nekoliko hiljada evra 

Žmukići će probati da preko Republičkog zdravstvenog fonda pokriju troškove, jer postupak vantelesne oplodnje može da košta i nekoliko hiljada evra.

Najviše je parova koji nemaju dece, ali ima i onih koji imaju jedno dete, ali iz medicinskih razloga ne mogu ponovo da se ostvare kao roditelji, iako to žele.

Gradski odbornici su na poslednjem zasedanju doneli odluku da se i njima finansijski pomogne. Grad je za troškove vantelesne oplodnje takvim parovima namenio pomoć od 30 miliona dinara, a tokom leta će biti raspisan konkurs, na koji zainteresovani mogu da se jave.

"Postoje grupe ljudi koje i dalje nemaju pravo preko Fonda. U suštini finansije su uvek najveći problem u vantelesnoj oplodnji, znači mnogima je nedostižna procedura iz tog razloga je bitna pomoć države, pomoć lokalnih samouprava. Ne treba zaboraviti ni parove koji imaju problem sa azospermijom", navodi Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Srbija je jedina zemlja uz Izrael koja finansira neograničeni broj postupaka vantelesne oplodnje. U Beogradu je to samo za žene do 43. godine, a u ostalim gradovima do 45, 48, pa i do 50 godina.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво