Nastavljen štrajk u "Fijat plastiku", sindikalci razgovarali sa inspektorima rada

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici "Fijat plastik" u generalnom štrajku su od sredine februara. Traže da im se regres i plate, koji su umanjeni za oko 15.000 dinara mesečno, vrate na pređašnji nivo. Uprkos brojim pokušajima, dogovor sa poslodovstvom kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" nije postignut. U sindikatu navode i da je pojedinim članovima onemogućen ulazak u fabriku.

Za predstavnike štrajkačkog odbora, zatvorena kapija "Fijat plastika". Kartica za čekiranje im je blokirana i zabranjen ulazak u fabriku.

"Ja kao predsednik štrajkačkog odbora, po zakonu imam pristup 24 sata dnevno firmi. Juče nas je obezbeđenje sprečilo da uđemo", navodi Zoran Miljković, predsednik štrajkačkog odbora "Fijat plastika".

Deo radika, ističu u štrajkačmom odboru, upućen je na protivpravno prinudno odsustvo, o kojem su obavešteni usmeno, bez pisanog rešenja. Sve to, ocenjuju, predstavlja grubo kršenje radnog zakonodavstva, zbog čega su se obratili inspekciji rada, koja je od jutros u fabrici.

"Ja verujem da će inspekcija rada, učiniti svoj deo posla. Ona nema beskonačnu moć, ali samim tim što su podneli prekršajnu prijavu zato što 'Fijat plastik' nije dao rešenja zaposlenima da se upućuju na plaćeno odsustvo, oni su obavili deo posla", navodi Jugoslav Ristić, predsednik Saveta samostalnih sindikata Kragujevca.

Tokom štrajka, poslodavac je izmestio montažu branika iz "Fijat plastika" u matičnu fabriku i osamdesetak radnika, kako kažu, ostavio bez posla. I o tome je obaveštena inspekcija rada.

"Obratićemo se povereniku od javnog značaja, da naloži menadžmentu 'Fijata' da nam da taj ugovor na uvid, a sa tim ugovorom kada ga dobijemo, naši advokati će podneti tužbu sudu", navodi Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora "Fijat plastika".

Štrajkači "Fijat plastika", obratili su se i ministarki za rad. Od državnih organa traže da se uključe u rešavanje njihovih problema i obezbede poštovanje zakona i radničkih prava.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво