Читај ми!

Kroz Regionalni program još 20 porodica u Kruševcu trajno rešilo stambeno pitanje

U nedelji u kojoj se obeležava Svetski dan izbeglica, u okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, 20 porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su bežeći od ratnih sukoba utočište našle u Kruševcu, dobile su krov nad glavom. Višegodišnji program u kojem pored Srbije učestvuju BiH, Hrvatska i Crna Gora za cilj ima obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Pre 29 godina Rajka i Dragomir Komlenović sa dvoje dece izbegli su iz Goražda. Nakon Šapca i Stare Pazove trajno utočište pronašli su u Kruševcu gde od danas imaju svoj krov nad glavom i stalnu adresu.

"Bili smo podstanari sve vreme do danas. Prezadovoljni smo. Nadamo se da će u ovom domu, ako bog da, deca stvoriti svoje porodice i da mi unučići šetaju po ovom stanu, da nas bude što više", kaže Rajka Komlenović.

Prvih 40 stanova u dve stambene zgrade namenjene izbeglim licima u Kruševcu useljeno je prošle godine, a danas je ključeve dobilo još 20 porodica zahvaljujući Regionalnom stambenom programu i gradu koji su obezbedili 2.100.000 evra.

"Ja sam duboko ubeđen da je izbegličko poglavlje što se Kruševca tiče završeno, 496 trajnih rešenja, od koga 120 stanova, 300 građevinskog materijala, pedesetak seoskih kuća, nešto montažnih kuća, dakle to četiri možda pa da stignemo i do 500 rešenja u ovom gradu", navodi Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

Zahvaljujući donatorskim sredstvima kroz Regionalni stambeni program do sada je u Srbiji zbrinuto 5.500 najugroženijih porodica.

"Evropska unija je snažno posvećena zajedničkom cilju na kom radi sa Srbijom da obezbedi trajna stambena rešenja preostalim izbeglicama iz ratova na prostoru Jugoslavije. Sa 236 miliona evra EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa", istakao je Marčelo Repići, predsednik Delegacije EU u Srbiji.

Samo prošle godine, uprkos pandemiji, trajna stambena rešenja kroz ovaj program dobilo je 2.070 porodica , a još toliko se očekuje da bude zbrinuto i do kraja ove.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво