Читај ми!

Branka Katić: Poziv UNHCR-a da pomognem dao mi je novi životni smisao

Prvi i jedini ambasador dobre volje UNHCR-a u Srbiji bio je Đorđe Balašević. Istaknuti zastupnik prava izbeglica je relativno nova dužnost i predstavlja korak ka ulozi ambasadora dobre volje i to je postala Branka Katić koja je za RTS rekla da je poziv UNHCR-a njenom životu dao još jedan, viši smisao.

Šefica Predstavništva UNHCR-a Frančeska Boneli želela je da predstavi novu ambasadorku za koju kaže da ima veliku empatiju za izbeglice i veliku energiju da radi sa njima.

"Način na koji je ona govorila sa empatijom o izbeglicama i kako oni teško žive podstakla me je da je pozovem, upoznam, a onda i pitam da bude naša ambasadorka", rekla je Bonelijeva objašnjavajući kako je odlučila da baš Branku Katić pita da im se priključi.

Branka Katić kaže da je i sama odlaskom u Englesku na neki način postala migrant, ali da su nju dobro primili, jer je imala dokumenta, porodicu i zemlju u koju je mogla da se vrati.

"Za razliku od izbeglica koji iz očaja na brzinu kreću u nepoznato, odlaze u čamce na moru, prelaze sedam mora i gora bežeći od rata i bede. UNHCR je tu da im pruži legalnu zaštitu, da im pruži pomoć oko azila, hranu i lekove, da ih poveže sa ljudima koje znaju, a koji možda već žive u zemljama gde su se zaputili. Od kada znam za sebe uvek sam saosećala za ljude u nevolji. Ono što nas čini ljudima je da umemo da pomognemo bližnjima, komšiji, ali i onima koje uopšte ne poznajemo. I ovaj poziv kada je stigao u moj život, ja sam se osetila kao da je on dobio još viši smisao", naglasila je Branka Katić.

Priča o izbeglicama nije priča samo o problemima, naglasila je šefica predstavništva UNHCR-a Frančeska Boneli i naglasila da i izbeglice kao i svi mi tragaju za smislom.

"Izbeglice nemaju samo probleme oni imaju i energiju i želju da se edukuju. Posebno mladi koji žele edukaciju i smisao rada sa njima je da im damo perspektivu za budućnost", naglasila je Bonelijeva.

Branka Katić kaže da bi volela da ima čaroban štapić i da učini da svi ratovi prestanu i da svet učini boljim mestom, ali da takvog štapića nema.

"Ali svako od nas nekim malim gestom i odlukom da svakoga dana budeš najbolja verzija sebe može da pomogne", rekla je za RTS Branka Katić.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво