Читај ми!

Liturgija u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u Prištini prvi put posle 1998. godine

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u centru Prištine, prvi put od 1998. godine.

Liturgiju povodom Vaznesenja Gospodnjeg vladika je služio sa sveštenstvom i vernicima, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije rekao je da se danas prvi put proslavlja slava u veličanstvenom, ali nedovršenom hramu, koji su "naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo".

"Ovaj hram Hrista Spasa u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje, da nas sabira ovde u miru, u ljubavi, u slozi. Da ovde sa ovoga mesta upravo šaljemo tu poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudu i kakve oni namere imali. Našim služenjem danas ovde u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i ko smo sada i šta treba mi da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju, da su one zalog našega večnoga života", poručio je vladika Teodosije.

Gradnja Hrama Hrista Spasa počela je 1992. godine, a grubi radovi završeni su 1998. godine.

Nakon postavljanja pozlaćenog krsta na centralnoj kupoli, sukobi na KiM stopirali su dovršetak hrama.

Hram je više puta napadan. Posleratne kosovske vlasti su u konstantnoj inicijativi da hram treba ukloniti, jer je navodno podignut na uzurpiranom zemljištu.

Nastojanje vlasti privremenih institucija u Prištini odvija se uprkos tome što Eparhija raško-prizrenska poseduje sve potrebne dozvole za gradnju i dokaze da je zemljište na kojem je hram podignut crkveno.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара