Читај ми!

Bara Reva je zatvorena, traže se nove lokacije za deponije

Nakon što su vlasti Beograda naložile da kamioni Gradske čistoće više ne odvoze šut kod bare Reva, situacija se malo smirila, ali problem nije rešen. Direktor Gradske čistoće Marko Popadić kaže za RTS da su sada u potrazi za lokacijama gde će se odvoziti zemlja i šut. Navodi da je podnet amandman Ministarstvu životne sredine, prema kome bi svaki izvođač radova, kada dobije upotrebnu dozvolu za objekat koji gradi, morao da ima papir o kretanju otpada.

Marko Popadić je gostujući u Beogradskoj hronici izjavio da su povrede radnika Gradske čistoće koji su nedavno napadnuti sekirom lakše prirode i apelovao na sugrađane da imaju više strpljenja za radnike Gradske čistoće.

"Svaki napad na radnike JKP Gradska čistoća se prijavi, i vinovnici tih dela se najčešće procesuiraju i kazne", kaže Popadić.

Navodi da se Beograd poslednjih osam godina enormno razvija, pa je samim tim je i količina otpada, zemlje i šuta prevazišla kapacitete deponije u Vinči.

"Usled velikog pritiska na deponiju, bili smo u obavezi da nađemo još neke deponije. Izbor je pao, u dogovoru sa sa Gradom Beogradom, na baru Reva, jer je ona predviđena za to. Godine 2018. je prostorni plan te lokacije bio na uvidu i nijedna primedba nije bila protiv tog postrojenja. Početkom januara ove godine dobili smo privremeno rešenje od Sekretarijata za urbanizam, pribavili smo i neophodnu dozvolu od Ministarstva za zaštitu životne sredine, kako bismo tu mogli da postavimo postrojenje i kako bismo taj otpad mogli da tretiramo, prerađujemo i kasnije ponovo koristimo", navodi Popadić.

Izvođači u obavezi da odvoze šut 

Ističe da su u januaru ove godine šut počela da dovoze treća lica, jer je za izgradnju postrojenja potrebno nivelisati teren.

"Gradska čistoća je naplaćivala dovoz šuta trećim licima samo na deponiju Vinča, jer je ona jedino validna i legalna na teritoriji Beograda. Mi smo 2013. imali 200.000 tona šuta i zemlje, prošle godine smo imali skoro 1.000 tona. Deponija Vinča se koristi od 1970. godine. Usled porasta količine otpada došlo je do pomeranja deponije i samog tla. Ugrožena je i brana u Vinči i zato smo bili u obavezi da nalazimo alternativne lokacije gde ćemo odvoziti zemlju i šut", naglasio je Popadić.

Napominje da je lokacija kod bara Reva zatvorena i da su sada u potrazi za novim lokacijama gde će se odvoziti zemlja i šut.

"Oni koji izvode radove su u obavezi da uklanjaju šut. Zajedno sa Gradom Beogradom, Gradska čistoća je uputila amandman Ministarstvu građevine i u septembru će biti rasprava o tom zakonu. Svaki investitor koji dobije upotrebnu dozvolu biće u obavezi da donese i papir o kretanju otpada. Tako ćemo smanjiti broj ilegalnih deponija. Ali, moramo investitorima da omogućimo još takvih lokacija", istakao je Popadić.

Ekspanzija akcija čišćenja 

Ovog proleća su, dodaje, imali ekspanziju akcija u kojima je Gradska čistoća pomagala sugrađanima da očiste lokacije za koje nije nadležna.

"Svi sugrađani mogu da pozovu Info-centar. Ako su u mogućnosti, pridružiće im se naši radnici ili mogu da ostave otpad na lokacijama za koje se dogovorimo. Naše ekipe će doći i potpuno besplatno ukloniti taj otpad", navodi Popadić.

Kaže da su akcije u vezi sa reciklažom nešto na šta su možda najponosniji u prethodne dve, tri godine.

"Zamenili smo 670 nefunkcionalnih podzemnih kontejnera i promenili smo u kontejnere za reciklabile. Do kraja godine ćemo još 300 podzemnih kontejera pretvoriti u to. Imamo oko 150 pešačkih setova, i 303 zvona za staklo. Najveći rezultat je dala dodela 26.000 plavih kanti za reciklažu. To smo delili individualnim domaćinstvima. Do kraja godine nam je u planu da podelimo još 25.000, završili smo Čukaricu, sada idemo na Surčin i Zemun", ističe Popadić.

Napominje da je akcija Eko-kesa zaživela u prethodna dva, tri meseca.

"Potrebno je da se sugrađani prijave našem pogonu i dobiće kese i bar-kodove za narednih šest meseci. Svaka opština ima određen dan i mesto gde treba da se ta kesa iznese posle 20 časova. Onda sugrađani dobijaju 20 odsto popusta na račun Infostana za iznošenje komunalnog otpada", zaključio je Popadić.   

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво