Читај ми!

Dogovor Srbije i Slovenije – slobodno putovanje uz sertifikat o vakcinaciji

Vakcinisani građani Srbije i Slovenije moći će slobodno da putuju iz jedne u drugu zemlju uz sertifikat o vakcinaciji, poručeno je posle sastanka šefova diplomatija dve zemlje. Srpski ministar spoljnih poslova je o saradnji dve zemlje i evropskom putu Srbije razgovarao i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Kormilo EU za nešto više od mesec dana po drugi put preuzeće Slovenija. Narednih šest meseci imaće glavnu ulogu u rešavanju gorućih problema Evropske unije. Na listi prioriteta biće, podvlači slovenački šef diplomatije, i tema proširenja Unije na Zapadni Balkan.

"Ministru sam predstavio najvažnije tačke kojima će se voditi Slovenija tokom predsedavanja. Između ostalog, predviđeno je da se održi samit sa državama Zapadnog Balkana kako bismo uspeli da se približimo rešavanju pitanja i kako bismo ostvarili napredak", istakao je Anže Logar, ministar spoljnih poslova Slovenije.

Napredak Srbija i Slovenija beleže u ekonomskoj saradnji – u poslednjih deset godina trgovinska razmena dve zemlje je udvostručena i iznosi milijardu i 167 miliona evra.

"Slovenija je članica EU koja na najbolji način razume regionalnu politiku i od čijeg predsedavanja EU očekujemo više razumevanja i podršku na evropskom putu država ovog dela Evrope", naveo je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.

Podršku će Srbija pružiti očuvanju srpske kulture u Sloveniji. Na teritoriji te zemlje živi oko 40.000 Srba, najviše ih je u Ljubljani.

Selo Milići jedno je od četiri sela u jugoistočnoj Sloveniji – Beloj Krajini naseljenih Srbima tokom proteklih nekoliko vekova. Naime, najstariji pisani izvor o prisustvu srpskog naroda u ovom delu potiče iz 16. veka. Njih je prema popisu iz 1931. ovde je živelo gotovo 7.000, dok su procene da ih je danas svega nekoliko stotina.

Podatke o njihovim precima čuvaće muzej u centru sela.

"Da svako od Srba koji dolazi u Sloveniju da dođe ovde u Miliće i da vidi koliko je stara istorija Srba na ovom prostoru i da vidi koliko smo se borili za očuvanje onoga šo je naše ime, naše prezime, krsnu slavu, a uvek spremni da s onima koji su različiti od nas živimo u miru i slozi baš onako kako je to u Beloj Krajini", naglašava Selaković.

Srbija i Slovenija mogle bi intenzivnije da sarađuju u prerađivačkoj industriji, IT sektoru, bankarstvu, proizvodnji hrane.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара