Читај ми!

Položen kamen temeljac za izgradnju Instituta "Biosens" u Novom Sadu

U Novom Sadu položen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta "Biosens", koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti, a premijerka Ana Brnabić kaže da je za početak radova na tom projektu bilo potrebno uložiti mnogo rada, truda i borbe.

Ana Brnabić kaže da je danas postavljen temelj za dalji naučni napredak Srbije i dalje pozicioniranje naše zemlje na inovacionoj mapi sveta.

"Današnjim činom postavljanja kamena temeljca za izgradnju zgrade 'Biosensa', koji je dosad bio podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, postavljen je temelj za dalji naučni napredak Srbije i dalje pozicioniranje naše zemlje na inovacionoj mapi sveta", navela je premijerka.

Brnabićeva je istakla da je početak izgradnje zgrade tog instituta ujedno i širenje slike o Srbiji kao zemlji koja može da ponudi inovacije, pamet i rad, a ne zemlji koja nudi jeftinu radnu snagu.

Kompletna zgrada Instituta "Biosens" finansiraće se preko projekta "Antares", vrednog 28 miliona evra, sami građevinski radovi na ovoj zgradi koštaće više od sedam miliona evra, a iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Novi dom Evropskog centra izvrsnosti prostiraće se na skoro 7.000 kvadratnih metara prostora.

"Hvala EIB i Evropskoj uniji koji su prepoznali značaj ovog projekta, jer su naši partneri i nama rekli kako će 'Biosens' postati Evropski centar izvrsnosti u Evropi. On je jedini centar izvrsnosti u Evropi van Evropske unije", rekla je Brnabićeva govoreći o značaju izgradnje tog objekta.

Prema njenim rečima, "Biosens" je važan jer može da povuče čitavu Srbiju ka još dinamičnijem napretku ka Evropskoj uniji, ali i po činjenici da upravo taj institut zapošljava mlade stručnjake, koji na inovativne načine povezuju oblasti informacionih tehnologija za poljoprivredom.

Navela je i da je ovaj institut važan po tome što privlači veliki broj mladih stručnjaka i van Srbije, kao i da animira mlade stručnjake poreklom iz Srbije da se vraćaju u maticu.

Premijerki je uručeno priznanje zaslužni član Instituta "Biosens", jer je, kako je naznačeno, peti put obišla ovaj institut i uložila ogroman napor da počne izgradnja ove zgrade.

Ružić: Veliki dan za nauku u Srbiji i regionu

Polaganjem kamena temeljca zvanično je počela izgradnja nove zgrade instituta "Biosens" u Novom Sadu, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je da izgradnja  takvog objekta predstavlja veliki dan za nauku u Srbiji i celom regionu.

"Činjenica da je ovo pojedinačno najviše finansirani projekat od strane EU, ukupan nivo je oko 28 miliona evra, uz polovinu koji je jedan grant, upravo govori o atraktivnosti Srbije, ne samo kao investicione destinacije, nego destinacije gde se razvija nauka", naveo je Ružić po postavljanju kamena temeljca.

Istakao je da će biti otvoreno novih 150 radnih mesta za najbolje mlade stručnjake koji će raditi na Evropskom institutu izvrsnosti "Biosens" u Novom Sadu.

Nada se da će taj naučnoistraživački institut biti atraktivan za privlačenje i mladih istraživača iz inostranstva, te da će se takav naučni potencijal i sinergija znanja uticati i na unapređenje nauke, istraživanja i celokupnog poslovnog ambijenta u Srbiji.

Direktor Instituta "Biosens" Vladimir Crnojević kaže da je ideja o pokretanju takvog instituta stara 15 godina, koliko je prošlo kada je grupa istraživača shvatila važnost spajanja informacionih tehnologija i poljoprivrede.

"Pre tačno šest godina institut je osnovan, kada je postalo jasno da to nije samo jedan projekat. Danas imamo 120 naučnika, cilj je da ih bude više od dvesta. Trenutno zapošljavamo pedeset doktora nauka u institutu i imamo blizu sto istraživačkih projekata iz raznih oblasti, među kojima su najbitniji oni koji se tiču saradnje sa industrijom", naveo je Crnojević.

Dodao je da sa novom zgradom "Biosens" dobija svoj novi dom koji bi trebao biti završen do 2023. godine.

Vučević: "Biosens će posle dosta vremena biti svoj na svome"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da do pre nekoliko godina niko nije obraćao pažnju na lokacije unutar univerzitetskog grada u Novom Sadu, a da se danas tu očekuje nastavak izgradnje zgrade Naučno-tehnološkog parka, uz početak radova na novoj zgradi "Biosensa".

"Siguran sam da će 'Biosens' posle dosta vremena biti svoj na svome, da će imati najbolje uslove za rad i da će najbolji mladi naučnici raditi ovde i učiniti sve da imamo bolje prinose u oblasti poljoprivrede i unaprediti zaštitu životne sredine, što je uslov napretka bilo koje države", rekao je Vučević.

Istakao je da će Grad Novi Sad investirati šezdeset miliona dinara u infrastrukturu, pešačke staze, parking mesta i sve ono što je institutu potrebno.

Šef Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi podsetio je da je EIB izdvojila 11,2 miliona evra za realizaciju ovog projekta, koji će, kako je naveo, ponuditi napredne tehnologije i multidisciplinarna rešenja koja će doprineti privredi, ali i pojedincima.

"EU je obezbedila grantove u okviru programa 'Horizont 2020', a Srbija će napredovati u oblastima održive poljoprivrede i bezbednosti hrane. Mi ulažemo u naučne objekte i institucije, te naučno-tehnološke parkove. Ova inovativna čvorišta predstavljaju mostove između nauke i industrije", naveo je Bragonzi.

Poručio je da su inovativna čvorišta dom za mnoga mlada preduzeća i startape koja izmišljaju nova, napredna tehnološka rešenja.

Zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štancar istakla je da je "Biosens" poseban, jer obuhvata mnogo tema evrointegracijskog procesa Srbije i jer je simbol modernizacije Srbije i sektora u kojima sarađuju EU i ta zemlja.

"Ovo za nas znači modernizaciju, digitalizaciju i poljoprivredu koja ide u saglasnosti sa životnom sredinom, most između akademskog sveta i privrede. EU je prisutna u svim tim oblastima u Srbiji i podržava ih. Uticaj ovog programa prevazilazi granice Srbije, utiče na region i celu Evripu u oblasti održive poljoprivrede, što je dokaz da EU računa na Srbiju", navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Evropska investiciona banka dala je saglasnost za početak izgradnje nove zgrade Instituta "Biosens" u Novom Sadu 28. januara ove godine, a sam "Biosens" je jedna od najznačajnijih naučno-tehnoloških ustanova u Srbiji, koja je referentna i u evropskim okvirima.

Kako je poručeno, biće to mesto razvoja novih tehnologija, posebno u poljoprivredi.

Kako je ranije najavljivano, nova zgrada ovog instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta, omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Na ovaj način, srpski poljoprivrednici će na raspolaganju imati moćno oruđe u svom radu, a uz to i zdravije i veće prinose, budući da će nova zgrada olakšati posao zaposlenim naučnicima.

Nova zgrada prostiraće se na nešto manje od 7.000 kvadratnih metara, a zbog atraktivnosti projekata na kojima je uključen, poručeno je da bi upravo "Biosens" – Evropski institut izvrsnosti, mogao i da privuče veliki broj mladih stručnjaka koji su ranije napustili Srbiju i njihove kolege iz čitave Evrope.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво