Читај ми!

Vladan Đokić novi rektor Univerziteta u Beogradu

Profesor Vladan Đokić, dosadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta, novi je rektor Univerziteta u Beogradu. Đokić je dobio 23 glasa članova Saveta, a dosadašnja rektorka Ivanka Popović 17. Prethodno je Senat Univerziteta u Beogradu Popovićevoj dao 27 glasova, a Đokiću 17.

Vladan Đokić je posle izbora izjavio da je najbitnije da se Univerzitet ujedini i da sve članice postanu jednake.

Dosadašnji dekan Arhitekstonskog fakulteta je naglasio da će se u trogodišnjem mandatu truditi da doprinese afirmaciji i ugledu Univerziteta.

Đokić je novinarima rekao da mu je velika čast i obaveza što je izabran za rektora.

"Potrudiću se da doprinesem koliko god budem mogao afirmaciji i ugledu ovog Univerziteta. Biću dostupan za sve članice Univerziteta podjednako, za studente, institute, fakultete, nenastavno osoblje", poručio je Đokić.

Najavio je da će se raditi na unapređenju studijskih programa, međunarodne saradnje, naučno-istraživačkih radova.

"Najbitnije je da se Univerzitet ujedini, da se sve članice pitaju na jednak način i da zajednički, konsenzusom donosimo odluke koje su važne za strateška pitanja Univerziteta, čiji pravac se neće menjati. Neće biti nikakve revolucije", istakao je Đokić.

Novi rektor Univerziteta u Beogradu stupa na dužnost 1. oktobra. Do tada će Univerzitet normalno funkcionisati, kao što funkcioniše i sada, kaže Đokić.

Na pitanje o spekulacijama da je Đokić bio kandidat vlasti na ovim izborima, on kaže da ne može da bude ničiji kandidat i da rektora biraju članovi akademske zajednice, predstavnici veća, fakulteta, studenata i predstavnici koje delegira država, od kojih su tri akademici.

"Ovo je izbor akademske zajednice", poručio je Đokić.

Popovićeva: Poštujem odluku Saveta

Dosadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je posle glasanja novinarima rekla da je značajno da Univerzitet u Beogradu održi status koji ima na globalnoj akademskoj sceni i čestitala Đokiću na pobedi.

Govoreći o izbornim rezultatima, Popović je navela da svako može da dobije i izgubi, ali da je neuobičajeno da Savet ne ispoštuje volju Senata.

Na poslednjoj sednici Senata, Popović je dobila 27 glasova, a Đokić 17.

"Ovo je prvenac i pretpostavljam da postoji razlog zašto se sve to dešava. Očigledno postoji mišljenje da će neko drugi voditi bolje Univerzitet od mene i ja to moram da poštujem", rekla je Popovićeva novinarima.

Na pitanje da li smatra da je politika bila umešana u izborni rezultat, Popović kaže da to ne može sa sigurnošću da zna, ali da se, kako kaže, po broju glasova "može imati određena sumnja".

"Uvek sam zagovarala da je akademska zajednica, Univerzitet u Beogradu sposoban da sam rešava svoje probleme. Volela bih da to tako i ostane", poručila je Popovićeva.

Popovićeva kaže da će se u narednim mesecima zaokružiti određeni poslovi, te da je Univerzitet u Beogradu njen prioritet.

Na današnjoj sednici Saveta izabrani su i novi prorektori Univerziteta u Beogradu, sa Ekonomskog, Šumarskog, Farmaceutskog i Geografskog fakulteta - Branislav Boričić, Ratko Ristić, Zorica Vujić i Dejan Filipović.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво