Читај ми!

Matić: Srbija je prepoznata kao bezbedna destinacija, domaćim turistima podeljeno 120.000 vaučera

Uveliko su počele pripreme za letovanje, posebno u našoj zemlji. Ovog meseca podeljno je još 20.000 vaučera, a od početka godine 120.000. Istovremeno, prate se uslovi za letovanje u inostranstvu, pre svih, epidemijski, održan je prošle nedelje i međunarodni sajam turizma u Madridu, prvi uživo od početka epidemije. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla za RTS da vlada veliko interesovanje za vaučerima i da su u toku pregovori sa Ministarstvom finansija za dodatni broj, kao i da će tokom jula i avgusta zaposlenima u turizmu biti dodeljena pomoć države u visini pune minimalne zarade.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je potvrdila da je građanima podeljen rekordan broj od 120.000 vaučera za boravak u hotelima u Srbiji i rekla da za dolazak u našu zemlju vlada veliko interesovanje i stranih turista.

"Pre svega zato što je Srbija jako poznata po neverovatno efikasnoj i dobroj vakcinaciji i to je nešto što našu zemlju čini sigurno i bezbednom, a to je jedan od prioriteta u ovom trenutku za uspešnu turističku sezonu", navela je Tatjana Matić tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Istakla je da se Srbija na sajmu turizma u Madridu predstavila kao bezbedna destinacija koja ima mnogo toga da ponudi. Ministarka je posebno izdvojila kulturno-istorijski turizam, gastronomsku ponudu, puteve vina, ali i ekološki turizam.

"Prepoznaju nas kao centar, ne samo domaćeg, nego i regionalnog turizma i smatraju da, ono što je oduvek Beograd i bio i u nekim bivšim granicama, dakle centar regionalnog turizma i sada smo više nego ikada u fokusu i jako tražena destinacija", naglasila je ministarka Matić.

Dodala je da je ljude koji se bave turizmom na sajmu u Madridu najviše interesovalo kako je Srbija uspela da tako uspešno sprovede vakcinaciju i da su uputili čestitke rukovodstvu naše države.

"Njih je jako zanimalo na koji način smo to uspeli da organizujemo. Oni smatraju da smo mi bezbedna destinacija. Takođe, zanima ih kako ćemo dalje, pre svega, tu epidemiološku situaciju kontrolisati", kazala je Matićeva.

Dodala je da su vrlo dobro upoznati sa prednostima srpskog turizma i regionalnom povezanošću sa Severnom Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom i BiH.

Šta podrazumeva ukidanje rominga od 1. jula 

Govoreći o ukidanju rominga sa Grčkom, Tatjana Matić je rekla da će memorandum biti implementiran od 1. jula i podsetila da će se tada ukinuti i roming i između država Zapadnog Balkana.

Istakla je da je došla do male zabune kada je o tome reč i objasnila šta zapravo znači ukidanje rominga.

"Roming je vrsta interkonekcije koja postoji između država i on ne može nikada da se ukine, jer postoje granice, ali cena se svodi na cenu saobraćaja na domaćim tržištima", kazala je Matićeva.

Ministarka je podsetila da je prošle godine podeljeno 274.000 vaučera za odmor u Srbiji, a da se razmišlja da se ove godine podeli 500.000 vaučera.

"Prvih 100.000 vaučera je podeljeno za mesec i po dana u januaru do polovine februara. Dvadeset hiljada vaučera smo podelili za sat i po vremena. Postoji ogromno interesovanje, ne samo za vaučere", rekla je Matićeva.

Navela je da pregovaraju sa Ministarstvom finansija koje je uvek imalo razumevanja za sektor turizma i uvek je pružalo posebnu podršku za dodatnu sektorsku pomoć.

Tatjana Matić je podsetila da ministarstvo na čijem je čelu podržava i mnoge infrastrukturne projekte i da je prošle godine u te svrhe dato 500 miliona dinara, koliko se predviđa i za ovu godinu.

"Najveća pomoć države jeste da omogući uslove za rad sektora turizma"

Kada je reč o pomoći ugostiteljima i hotelijerima, Matićeva je navela da su 27. aprila ugostitelji dobili milijardu i 220 miliona dinara, a da im je dodeljena i pomoć u visini polovine minimalne zarade za april, maj i jun, dok će tokom jula i avgusta biti dodeljena pomoć u visini punog minimalca za sve zaposlene u sektoru ugostiteljstva i turizma.

"Ja mislim da je najveća pomoć koju država može da pruži je da omogući uslove za rad tim ljudima. Dakle, stabilna epidemiološka situacija koja dozvoljava da ti ljudi mogu da rade. Omogućili smo bilateralnim sporazumima turističkim agencijama da mogu da dovode turiste", istakla je Matićeva.

Naglasila je da je u toku izrada plana za subvencije za receptivni turizam i da je to ono što žele - da što više turista dođe u Srbiju.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара