Читај ми!

Da li biti dobar roditelj znači veliku žrtvu i odricanje

Kovid je izmenio naše živote i doneo dodatna opterećenja, posebno porodicama sa malom decom. Sagovornice RTS-a kažu da je najvažnije pomoći roditeljima da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom. Roditelji preuzmaju sve uloge na sebe, ali treba u toku dana da pronađu bar malo vremena za sebe da bi bili bolji i sebi i svojoj deci, dodaju one.

Pedagog Ana Kojić kaže da, na osnovu njenog iskustva, ne postoji aspekt roditeljstva gde roditeljima nije potrebna pomoć i podrška.

"Potrebna im je podrška još za vreme trudnoće. Ja kažem da počinje još za vreme takozvanog 'zlatnog sata', to je sat koji se dešava za vreme rođenja bebe, počinje u porođajnoj sali. Potrebno je da se roditelji povežu sa svojim detetom, da osete dodir kože na koži", smatra Kojićeva.

Prema njenim rečima, podrška im je dalje potrebna da upoznaju svoje dete. Dete koje ima nekoliko meseci ne komunicira govorom, već mimikom pokazuje šta ga tišti, da li je gladno, žedno, uznemireno, da li želi da se igra i roditeljima je potrebna podrška i pomoć da dešifriju te signale.

"Najvažnije je pomoći roditeljima da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom. Vreme je danas neuhvatljiva kategorija. Savetujem roditeljima da vreme sa detetom provode kroz igru, ali roditeljima je potrebna pomoć da razumeju moć igre, da razumeju kako da se pridruže igri. Roditeljstvo je aktivnost koja se uči", poručuje Kojićeva.

"Deca ne priželjkuju žrtve za roditelje, već roditelje koji su zadovoljni"

Ističe da mišljenje kako nema dobrog roditelja bez velike žrtve i odricanja, zapravo nije tačno.

"Deca ne priželjkuju žrtve za roditelje, već roditelje koji su zadovoljni, ispunjeni, srećni i puni neke energije koju mogu zajedno da troše i da dele", rekla je Kojićeva.

Savetovala je roditelje da prvo obezbede sebi društvenu i socijalnu podršku.

"To mogu da urade već danas ako se prisete nekog dragog bića i drage osobe sa kojom vole da provode vreme i imaju zajedničke teme i kojoj mogu da se povere i da nađu neki mali vremenski okvir da provedu vreme sa tom osobom", dodala je Kojićeva.

Drugi savet roditeljima je da nađu neku razonodu tj. hobi koji će pomoći da se oslobode stresa.

"Time će se osećati ispunjeno, zadovoljno i napuniće baterije i obnoviti energiju koja je potrebna da bi bili dobri roditelji", dodala je Kojićeva.

Navela je primer jedne majke koja se vratila svom hobiju slikarstvu i koja kaže da je sada srećnija i ispunjenija. "Sve obaveze i male brige sada joj lakše padaju", navodi Kojićeva.

Kao treću stvar navela je da roditelji brinu za kvalitet života svog deteta i za njegovo zdravlje, ali da sebe često zanemaruju u tom smislu.

"Roditelji preuzmaju sve uloge na sebe. Treba da se okrenu okolo i vide koliko je resursa gde mogu da podele posao i zadatke i koliko je jednostavno da u toku dana pronađu bar malo vremena za sebe, pola sata. To što urade nešto za sebe znači da će biti bolji i sebi i svojoj deci", poručila je Kojićeva.

"Roditelji imaju prava i treba da uživaju u roditeljstvu"

Stručna saradnica za unapređenje preventivne zdravstvene zaštite iz Predškolske ustanove "Boško Buha", Zorica Cmolić, kaže da rođenje deteta predstavlja radostan događaj za sve članove porodice, pogotovo za roditelje. Prema njenim rečima, ovaj lepi događaj donosi i određenu dozu straha i stresa da li će roditelji ispuniti očekivanja koje su nametnuli sami sebi ili im je nametnulo okruženje.

"Ono što ovaj program 'Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo' pruža jeste da razvija veštine kod roditelja i jača kapacitete kako bi roditelji mogli da stvore stimulativno okruženje, podsticaj za razvoj deteta", ističe Cmolićeva.

Dodaje da pomoć i podršku roditeljima treba da pruže sve institucije koje su dostupne roditeljima, predškolske ustanove.

"Roditelji imaju prava i treba da uživaju u roditeljstvu, a ono što pružamo kroz ovaj program je podrška veštinama kako da uživaju", naglašava Cmolićeva.

Program "Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljtvo" sprovodi se u 33 opštine i podržavaju ga Unicef i LEGO fondacija.  

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара