Читај ми!

Imamo još tri dana da pomognemo Stefanu da živi bez epileptičnih napada

Četvorogodišnji Stefan Ranđelović iz Presečine kod Leskovca boluje od posebne vrste epilepsije. Intervencija u Turskoj košta 35.000 evra. Do Stefanovog polaska na put i roka za uplatu sredstava ostala su samo tri dana i još oko 4.000 SMS poruka 1024 na 3030.

Strepnja i borba počeli su od Stefanovog devetog meseca kada je u snu dobio prvi epileptični napad. U protekle tri i po godine koristio je 18 različitih antileptika, ali boljitka nema. Iz dana u dan sve je teže.

Stefanova mama, Petra kaže da ima po 20 napada, nekad i više. "Dešavali su se periodi da je bio u stanju pred komu. Kada je mnogo loše bude kao biljka, njegov deo života provodimo po bolnicama, infuzije, terapije", priča Petra Ranđelović.

Nada se konačno javila prošle godine, kada su ih naši specijalisti uputili u Tursku.

Stefanova mama objašnjava da su im u Turskoj definitivno rekli da on ima farmakorezistentnu epilepsiju, koja ne reaguje ni na jednu vrstu antileptika, da je potrebno da se ugradi VNS vagus, stimulator koji će da prekida napad.

"Njegovih 60 posto napada će biti sprečeno tim aparatom", ističe Petra.

Četvoročlana porodica živi od suprugove plate. Za intervenciju zakazanu za 28. maj neophodno je 35.000 evra.

"Mi sami ne možemo, ali zahvaljujući svim dobrim ljudima mi smo skupili veći deo novca i fali nam još 7.500 evra", poručuje Stefanova mama.

Čeka ih i mukotrpan rad sa defektolozima, logopedima, fizijatrima, ali šansa da Stefan mirno odspava duže od dva sata bez napada i borbe za vazduh, i da uživa u igri sa starijim bratom Strahinjom, konačno je nadohvat ruke.

Za pomoć Stefanu potrebno je poslati poruku 1024 na 3030.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво