Čitaj mi!

Da li se manje razumemo ako se ne rukujemo

Šta otkriva govor tela, da li samo stručnjaci mogu da pročitaju laž, strah i nesigurnost kod sagovornika. Direktor Centra za istraživanje ponašanja Mirko Zorić kaže da 60 odsto ukupnog utiska o osobi steknemo u prvim sekundama razgovora, a značajnu ulogu u tome ima upravo rukovanje.

Mirko Zorić, direktor Centra za istraživanje ponašanja, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da se većina signala odvija na nesvesnom nivou, i dok se razgovara šalje se mnogo informacija a da toga nismo svesni.

"Možda smo svesni samo vrha ledenog brega. Mnogo toga se komunicira u prvim sekundama  razgovora sa nekom osobom", naveo je Zorić.

Prilikom susreta, kaže, sagovornici posmatraju sve, od načina odevanja, preko održavanja higijene, do frizure i facijalne ekspresije. Sve što nam je dostupno sve posmatramo, naveo je direktor Centra za istraživanje ponašanja.

Prema njegovim rečima, gledamo da donesemo što više relevantnih informacija kako bismo doneli prvu sliku o osobi, kako bismo znali prvenstveno da li nam je određena osoba prijatelj ili neprijatelj i zatim da li nam je ta osoba vredna ili ne.

"Neka istraživanja govore da 60 posto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak. Ono što donesemo kao zaključak u prvih nekoliko sekundi. Rukovanje je prvi fizički kontakt između dve osobe kada se upoznaju i najčešće jedini fizički kontakt i zahvalan je za slanje najbazičnijih poruka između dve osobe", naveo je Zorić.

Dodao je da ako vam neko stisne ruku i ne pušta je, može da govori da je osoba suviše posvećena razgovoru ili da želi da postavi neku vrstu kontrole da će ona voditi sam razgovor.