Читај ми!

U Ojkovicu stigao internet i softverska kompanija, ali ne i asfalt

Pandemija je uticala da se mnogi mladi bračni parovi odluče za život na selu. Ojkovica je pre dve godina postala bogatija za par, koji su se nakon života u Beogradu, rada na američkim kruzerima, umesto preseljenja u Švedsku, opredelili za život pored Zlatarskog jezera.

Do Dunje i Vladimira, koji žive na kraju sela, stiže se makadamom, koji je potrošio njihov putnički auto, pa su kupili terenac.

Radeći na kruzerima obišli su svet, ali su shvatili da im je najbolje u Srbiji. Tako je Ojkovica dobila nove žitelje, ali i softversko preduzeće. Internet je stigao, ali ceo taj kraj decenijama čeka asfalt.

"To je jedini problem koji imamo i stvarno bi trebalo da se nešto uradi povodom toga. Pogotovo što iz nekih naših kontakata ja i žena znamo da bi ljudi voleli da se presele ovde u ove krajeve. Imamo već neke ljude koji su nas kontaktirali, raspitivali se", kaže Vladimir Ristanović, vlasnik softverskog preduzeća iz Ojkovice.

Za koji mesec porodica će biti brojnija za novog člana. Iako su odrasli u gradu, nije im teško da rade na imanju.

Proširenje rezervata i nova uredba zabrinula je Dunju, zbog čega je napisala i otvoreno pismo premijerki.

"Rezervat je već dovoljno velik, znači nije suština da ga proširujemo, nego da proširujemo svest, pre svega mladih ljudi, a onda i cele nacije o zaštiti životne sredine. I smatram da rešenje i moja poruka u tom celom pismu jeste da sve svoje snage i sve resurse Vlada i država treba da usresredi na edukaciju. Mislim da je to najbitnije", smatra Dunja Šumonja.

I dok sela oko Zlatarskog jezera imaju povratnike ili nove žitelje u zapuštenim domaćinstvima, starosedeoci su zabrinuti za opstanak zbog nove uredbe.

"Ostario sam na mojoj dedovini, sačuvao sam ognjište moje. Vraćaju se ljudi, dolaze u selo ovde. Ono jezero što se vidi odavde, ono je ‘60. godine zatvoreno. Od tada putuje jedan brodić, 60 godina, njima ne pravi zagađenje, a moja krava pravi zagađenje", priča Marjan Rogović - poljoprivrednik iz Ojkovice.

Decenijama čekaju da Drinsko-limske hidroeletrane ispune obavezu i izgrade put, kaže Marjan. Žitelji se pitaju kako su legalizovane nelegalne vikendice, a oni neće moći da unapređuju svoja domaćinstva i bave se poljoprivredom. Ipak, nadaju se da će mladi i prinove to promeniti.

Dunja i Vladimir imaju nameru da ožive i školu u Ojkovici. Na tome predano rade, a kao potvrda je da su uspeli da ubede i nekoliko svojih prijatelja da se ovde nastane i zasnuju porodice.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво