Čitaj mi!

Otvorena genetska laboratorija u Nišu

Na Medicinskom fakuletu u Nišu otvorena je najmodernija laboratorija za genetska ispitivanja. Reč je o donaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Oprema koja se nalazi u novoj laboratoriji na Medicinskom fakultetu u Nišu vredna je oko pola miliona evra. Američka ambasada donirala je mašinu za analizu DNK, tri pi-si-ar aparata, opremu za izolovanje nukleinskih kiselina.

Dekan Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević istakla je da će u toj laboritoriji moći će da se radi otkrivanje genetskih predispozicija za razvoj pre svega malignih oboljenja, zatim dijagnostika malignih i retkih bolesti.

Oprema će biti veoma značajna za istraživanja na Medicinskom fakultetu, ali i lečenje građana.

"Možemo da radimo analize gena za sve bolesti koje su monogenske ili poligenske i da na taj način omogućimo prevenciju, zatim brzu dignostiku i to dijagnostiku na vreme", rekla je šefica laboratorije Tatjana Jeftović Stoimenov.

Američka ambasada u Srbiji je opremu donirala zajedno sa Komandom američke vojske za Evropu.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poručio je da su obezbedili najmoderniju opremu i svu prateću opremu.

"To je naš doprimos svemu što zdravstveni radnici u Srbiji neumorno čine za svoje sugrađane", istakao je Godfri.

Laboratorija je dobila ime po velikom prijatelju srpskog naroda Džonu Frotingemu, koji je ove godine posthumno odlikovan Zlatnom Sretenjskom medaljom za zasluge za narod.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">