Čitaj mi!

Patrijarh Porfirije čestitao Ramazanski bajram

Smatram blagoslovom Božjim što mi je pružena prilika da braći muslimanima, koji žive širom naše Otadžbine, uputim srdačne čestitke povodom jednog od najvećih islamskih praznika – Ramazanskog bajrama, sa željom da ga, kao i muslimani širom sveta, proslave u radosti, miru, ljubavi i blagostanju, naveo je u poruci patrijarh Porfirije.

"Moja radost je utoliko veća što činim isto ono što je još u trinaestom stoleću činio Sveti Sava, kada je posetio i sklopio prijateljstvo sa kalifom Velikog Vavilona, odnosno Bagdada, i sultanom Velikog Egipta, odnosno Kaira. Time je Sveti Sava ukazao budućim pokolenjima pravoslavnih hrišćana da sa muslimanima treba da grade mir, saradnju i prijateljstvo", navodi se u čestitki patrijaha Porfirija povodom Ramazanskog bajrama.

Građenje ovakvih odnosa posebno je važno u danima i mesecima iskušenja zbog pandemije koja je odnela mnoge živote, izazvala patnju i strah, ne birajući da li je neko hrišćanin, musliman ili neke druge vere, rekao je patrijarh, objavljeno je na sajtu SPC.

"Ali zato čovekoljubivi postupci i međusobna pomoć u neprilikama imaju veći značaj nego zajedničko veselje u vremenima kada iskušenja nema.

Stoga ću i ja nastojati da zajedno sa duhovnim predvodnicima muslimana, koji su i moji dragi prijatelji, učestvujem u izgradnji bratskih odnosa između pravoslavnih hrišćana i muslimana. U ime takvih odnosa, još jedamput svim muslimanima koji žive u našoj Otadžbini najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski bajram", poručio je patrijarh Porfirije.