Читај ми!

Odabrati crvljiv plod na pijaci ili verovati prodavcu na reč

Prvo voće i povrće stiglo je na pijace. Na topličkim tezgama veliki je izbor, ali i nepoznanica da li su oni koji prodaju zaista proizvođači ili nakupci. Još je teže saznati koliko je ono što kupujemo zaista zdravo?

Tezge prepune mladog luka, salate, krompira, jagoda. Za mušterije prilika da se posle duge zime nadoknade minerali i vitamini, ali i nedoumica šta kupiti, a da nije previše prskano i tretirano hemikalijama.

"Strogo gledam šta ću da uzmem, pogotovo paradajz. Ovo drugo, tu i tamo, vidi se sve, ali paradajz, ima razlike kod njega", kaže kupac.

Drugi kupac voli neprskano voće i povrće. Treći objašnjava da je crvljiva jabuka znak da nije prskana.

Odabrati crvljiv plod ili verovati prodavcu na reč, za mnoge i nije najbolje rešenje. Situacija bi bila mnogo bolja kada bi postojali jasnije oznake na koji način je uzgajano i čime je tretirano ono što unosimo u organizam.

Jovica Đinović, agronom kaže da hladnjače i sušare koje se bave otkupom i preradom voća i povrća na prvom mestu su angažovale sertifikacione kuće koje prate, kako njih, tako i proizvođače, odnosno poljoprivrednike koji su u njihovom sistemu - bave se proizvodnjom i predaju robu kod njih.

"Na taj način se prati poljoprivredna proizvodnja, kontroliše se upotreba pesticida, da bi na kraju imali proizvod koji odgovara svim standardima da ponese zvanje organik proizvod", kaže Đinović.

Potražnja za organskom hranom iz Toplice je velika, pa se sve ono što se proizvede unapred proda i završi uglavnom na stolovima stanovnika zapadne Evrope.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво