Čitaj mi!

Preminuo bivši ministar kulture Bratislav Petković

Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, Bratislav Braca Petković, preminuo je u 73. godini, sinoć u Beogradu.

Bratislav Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru Beograda, u Ulici majke Jevrosime, otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.

U njegovoj zbirci posebno su se izdvajali modeli starih automobila, tzv. oldtajmeri. koji su često korišćeni za snimanje filmova i serija.

Petković je takođe vodio porodičnu poslastičarnicu, najstariju u Beogradu, koja je otvorena duže od jednog veka.

Diplomirao 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu "Sporting lajf", za koju je tekst pisao zajedno s kolegom Vojislavom Kajganićem.

Posle toga napisao je i dve monodrame: "Prodajem razbivenu kuću" i "Ispovest klovna Dragoljuba".

Napisao je i dramu "Kaskader", koju je potom i režirao u BDP-u.

Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka su igrana na beogradskim pozorišnim scenama.

Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Kolekcionar je starina i bibliofil. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Bratislava Petkovića.

"Sa velikom tugom primila sam vest o smrti Bratislava Brace Petkovića. U ovom tužnom trenutku, u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime izražavam iskreno saučešće. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu i sve koji su imali privilegiju da ga upoznaju. Dugogodišnjim radom, svojim iskustvom i karakterom ostavio je značajan trag, po kome ćemo ga svi pamtiti", navodi se u telegramu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">