Čitaj mi!

UNS: Podrška Muharemu Bazdulju povodom kampanje uvreda u BiH

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je preneraženo kampanjom punom uvreda i mržnje koja je na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini pokrenuta protiv istaknutog novinara, književnika i člana rukovodstva UNS-a Muharema Bazdulja.

UNS navodi da je kampanja uvreda i mržnje pokrenuta posle objavljivanja snimka na kom u Andrićgradu Bezdulj peva u društvu nobelovca Petera Handkea i proslavljenog režisera Emira Kusturice.

U saopštenju, UNS upozorava da je hajka na Bazdulja, u kojoj je Peter Handke nazivan "negatorom genocida", potpirivana i iz bosanskih redakcija.

"Sarajevsko Oslobođenje svom je nekadašnjem uredniku i višestruko nagrađivanom novinaru zbog prisustva u Andrićgradu ekspresno ukinulo i kolumnu, a glavna urednica se izvinjavala čitaocima zbog 'uznemiravanja uzrokovanog snimkom sa privatne zabave u čast Petera Handkea'", navodi se u saopštenju.

UNS ističe da je šokiran što se hajci priključio i Aleksandar Hemon, poznati pisac i profesor na Prinston Univerzitetu, koji se u javnosti predstavlja kao borac protiv nacionalizma i svake etničke isključivosti.

To novinarsko udruženje smatra da su napadi na Muharema Bazdulja, kao i pokušaji "otkazivanja" i "ukidanja" njegove slobode izražavanja, izraz nacionalizma i atak na slobodu govora u regionu.

UNS je izrazio punu podršku kolegi Bazdulju, koji je i kandidat za člana Suda časti na izborima u Udruženju zakazanim za 29. maj.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">