Читај ми!

Liturgija u Crkvi Svetog Marka, šta znamo o Tašmajdanskoj Gračanici

Sveti apostol Marko je tvorac jednog od četiri jevanđelja. U Crkvi Svetog Marka u Tašmajdanskom parku u Beogradu, prazničnu liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Markovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Marku

Tašmajdanska Gračanica - Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka, zidana po ugledu na zadužbinu kralja Milutina, jedna je od najvećih pravoslavnih svetinja.

Podignuta 1938. prema projektu braće Krstić, Petra i Branka, Crkva Svetog Marka blista novim sjajem. Zadivljujućim mozaikom u oltaru. Predstave u mozaiku urađene su najtrajnijom tehnikom koja opstaje do danas i preko koje prepoznajemo prošlost.

Krase ga likovi od Svetog Save preko Vasilija Ostroškog, vladike Nikolaja, Petra Zimonjića - Dabrobosanskog do blagopočivšeg Njegove svetosti patrijarha Pavla. U kupoli je Bogorodica Širšaja, koja blagosilja vernike.

Mozaik je delo slikara ateljea, profesora Đure Radlovića. Podsetimo, pre deset leta profesor Radlović uradio je mozaik "Krunisanje cara Dušana" koji se nalazi iznad sarkofaga našeg vladara iz dinastije Nemanjića, Stefana Dušana Silnog.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво